Van Gal: Tim znao, Jasper ne

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Selektor Holandije Luj van Gal otkrio je, poslije dramatične pobjede na Kostarikom, da je Tim Krul znao da će braniti penala, ali ne i Jasper Cilesen.

Trener Mančester Junajteda napravio je promjenu među stativama u posljednjim trenucima drugog produžetka, koja se ispostavila kao ključna za plasman u polufinale.

“Razmišljamo o svemu na vrijeme, pa i o ovakim situacijama. Svaki igrač u mom timu posjeduje određene kvalitete i umjeća. Oni ne dolaze uvijek do izražaja, a odluka da Tim stane na gol bila je logična – zbog raspona ruku”

Poslije 120 minuta igre nije bilo golova, da bi golman Njukasla odbranio je udarce Ruisu i Umanji (4:3), donijevši timu plasman u polufinale na svom debiju, piše B92.

“Nismo ništa rekli Jasperu, jer nismo željeli da razmišlja o tome prije i za vrijeme meča, jer bi ga to sigurno razočaralo. Svaki čuvar mreže ima svoje prednosti, pa tako je Tim zbog većeg raspona ruku dobio prednost”, dodatno je obrazložio svoju odluku Van Gal.

“Pričali smo o svemu sa Timom, proučili kako Kostarikanci izvode penale… Primjetili ste da je nekoliko puta pogodio stranu. Igrali smo dobro, pa sam zamijenio samo Depaja, koji nije bio na svom nivou. Kasnije sam se premišljao šta da radim, jer su i Van Persi i Vijnaldum bili iscrpljeni, rizikovali smo i to nam se isplatilo”.