Nikad iščekivaniji El Klasiko

[dropcap]MADRID[/dropcap] Po mišljenju mnogih najjači fudbalski duel biće odigran u subotu od 18 časova na “Santjago Bernabeu”, gdje će u 229. “El Klasiku” snage odmjeriti Real Madrid i Barselona, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Karlo Anćeloti i Luis Enrike.

Mnogi će još jednom na travnatom terenu tražiti boljeg između Ronalda i Mesija, ali ovaj meč je mnogo više od tog duela. Ove sezone je rivalstvo osiromašeno odlaskom Anhela di Marije iz Reala u Mančester junajted, ali će “vatreno krštenje” imati Hames Rodrigez i Toni Kros. Barselona je izgubila Seska Fabregasa i Aleksisa Sančeza, ali je dovela dobitnika “Zlatne kopačke” za sezonu 2013/14. Luisa Suareza, kojem bio ovo mogao da bude debitantski meč.

Bez obzira na pojačanja, najbolji igrač Reala je Ronaldo, koji je ove sezone daleko najefikasniji fudbaler u Evropi, sa 20 golova na 13 mečeva, dok Mesi nije prvi strijelac u svom timu, pošto je postigao 9 pogodaka na 11 utakmica, ali je upisao 11 asistencija. Međutim, on je na korak do rekorda Primere, koji se drži još od 1955. i u vlasništvu je Telma Zare, koji je igrao za Atletik Bilbao. Mesi je u Primeri postigao 250 pogodaka, što je samo jedan manje od legendarnog Zare.

“Obaranje rekorda je manje bitno, bitno je da igramo dobro i pobijedimo. Uvijek je lijepo biti akter ‘El Klasika’, mada ovaj u Madridu neće ništa odlučiti”, izjavio je Mesi.

Ronaldo ističe da ovo nije duel njih dvojice.

“Pa, neću igrati protiv Mesija! Igramo protiv Barselone. Spremni smo, iako ne razumijem zašto igramo u subotu. Bilo bi idealno da imamo ekstra dan odmora”, kaže on.

Osim na Ronalda i Mesija, oči zaljubljenika u fudbal će biti okrenute i na golmana Barselone Klaudija Brava, koji od početka sezone nije primio pogodak i sa 720 minuta dosad oborio je dva klupska rekorda. Prvi je onaj za najduže sačuvanu mrežu od početka sezone koji je držao Peljo Marija Artola 1977. sa 560 minuta, i drugi uopšte u prvenstvenim mečevima, koji je bio u vlasništvu Viktora Valdeza sa 686 minuta bez primljenog gola.

Sa druge strane, napadači Reala su u top formi, što pokazuju posljednje pobjede nad Atletik Bilbaom i Levanteom od po 5:0, kao i trijumf nad Liverpulom na “Enfildu” (3:0) u Ligi šampiona. Na 8 prvenstvenih utakmica postigli su 30 golova, što daje prosjek od skoro 4 po utakmici.

“Nisam uplašen. Ovo gostovanje me motiviše više nego išta. Kada znam da će pokušati da me savladaju Ronaldo i drugi velemajstori u ekipi Reala, to samo pojačava moju ambiciju i želju da se pokažem u najboljem svjetlu”, naveo je Bravo.