HNS i Vrbanović kažnjeni zbog “svastike” na Poljudu

Prekršajni sud u Splitu kaznio je Hrvatski nogometni savez i njegovog izvršnog direktora Damira Vrbanovića zbog ‘slučaja svastika’ iz 2015. godine, kad je na Poljudu uoči utakmice Hrvatske i Italije osvanuo nacistički simbol.

HNS je kažnjen s 50.000 kuna, Vrbanović s 5.000 kuna zbog prekršaja iz članka 19. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima. Sudija Stipe Roso osudio je HNS i Vrbanovića jer nisu pretražili sportski objekat  te uočili kukasti krst.

Sudija je oslobodio HNS i Vrbanovića optužbe za prekršaj iz članka 5. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, odnosno da nisu preduzeli odgovarajuće mjere radi sprečavanja i suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima.

HNS i Vrbanović imaju pravo žalbe na osuđujuću presudu.

U junu 2015. godine svijet je obišla sramna slika s poljudskog terena.

Huligani su spržili travu i na njoj uoči utakmice Hrvatske i Italije iscrtali znak Trećeg Rajha. Hrvatski i italijanski fudbaleri nisu imali pojma da prvih 45 minuta trče po nacističkom znaku.

Poljud je te godine bio prazan zbog ustaških povika ‘Za dom’ na utakmici protiv Norveške u Maksimiru pa je Italija stigla na sablasno prazan Hajdukov stadion. Nakon utakmice niko nije pričao o rezultatu.

UEFA je kaznila HNS oduzimanjem boda u kvalifikacijama za EURO, sa dvije domaće utakmice pred praznim tribinama, a HNS sa 100.000 evra.

“Napravljena je sa savršenim tajmingom da se kontrast vidi na utakmici. To je nekakva kemikalija koja je na takav način spalila travu. To se ne može sanirati u 15 minuta. Nije se moglo riješiti. Saznali smo za svastiku tek kad je počela utakmica”, rekao je tada portparol Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak.

Splitski novinar Edo Peci rekao je da je HNS i prije bio obaviješten da je na terenu svastika.

“Siniša Poljak koji vodi semafor 23 minuta prije utakmice obavijestio je kolegu iz HNS-a da se vidi križ na travnjaku”, rekao je Peci, koji nije htio da otkrije ime osobe iz HNS-a kojoj je proslijeđena ta informacija.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić raspisao je nagradu od 20.000 kuna za svaku informaciju o tome ko je krivac za kukasti krst na Poljudu, nagradu je nudio i Zdravko Mamić, i to 500.000 kuna.

Ali do danas krivci za svastiku na poljudskom terenu nisu pronađeni.

(24sata.hr)