Maravić: Zvezda prevršila meru

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i dugogodišnji funkcioner Evropske fudbalske unije (UEFA) Dušan Maravić ocijenio je danas da eliminacija crveno-bijelih iz evropskih kupova nije iznenađenje i upozorio rukovodstvo srpskog šampiona da dobro razmisli o žalbi, jer bi to samo moglo da oteža već dovoljno tešku situaciju.

“Ova situacija je posledica svega što se dešava nekoliko godina unazad. UEFA je primetila da se trošilo više para nego što su prihodi i smatraju da to nije perspektiva evropskog fudbala. Oni ne žele da se klubovi još više zadužuju, a ne vraćaju stare obaveze. Žele ravnotežu, a Zvezda je više trošila i njeno izbacivanje iz Evrope nije iznenađenje. Nisu hteli više da čekaju jer su ljudi iz Zvezde prevršili meru. Smatraju da će im narednih godinu dana služiti da se konsoliduju, kako pravila nalažu”, rekao je Maravić Tanjugu.

On je dodao da je UEFA veoma razočarana ponašanjem Zvezde jer je ignorisala takvu organizaciju i da bi žalba mogla samo da oteža situaciju.

“To govorim iz iskustva provedenog u UEFA. Oni mogu da izađu sa svim podacima zbog čega je Zvezda izbačena i to bi mogao da bude problem. Kada donose odluke, oni dobro mere i nemaju ništa protiv nijednog kluba i saveza u Evropi. Potrebno je da klub analizira situaciju sa FSS i donese odluku da li da se žale”, naveo je Maravić.

Prema njegovim riječima, velika je šteta što je Zvezda kažnjena, pošto je propuštena prilika da se kroz plasman u Ligu šampiona zaradi novac, slično kao što je bilo 1991. kada su crveno-bijeli postali šampioni Evrope.

“Žalosno je ovo što se desilo. Došli smo u situaciju da je to više etičko pitanje i pitamo se kako je moguće da se to desilo. Srozali smo se i moramo da učimo o organizaciji i administraciji”, poručio je Maravić i konstatovao kako očekuje blagu kaznu za FSS.

Za razliku od Maravića, predsednik FSS Tomislav Karadžić ima drugačije mišljenje i ne gubi nadu. Prvi čovjek srpskog fudbala je tokom prijateljskog meča Srbije i Brazila u Sao Paolu razgovarao sa predsjednikom UEFA Mišelom Platinijem i generalnim sekretarom Ðanijem Infantinom.

“Infantiniju smo precizno saopštili kakvi su problemi, pre svega Crvene zvezde. Od njega smo dobili čvrsto obećanje da će UEFA još jednom dobro sagledati celu situaciju, a posebno kada je status crveno-belih u pitanju. Možda su nekome šanse za preokret čine minimalne, ali moj lični utisak je da je ima nade za pomilovanje”, izjavio je Karadžić za “Sport”.

A u međuvremenu, u Crvenoj zvezdi opet ćute, što ruku na srce nikog više i ne iznenađuje. Čelnicima crveno-bijelih za sve što se dešava kriva su prethodna rukovodstva, nerazumijevanje UEFA, pa čak i mediji.

Teško baš da oni nisu ništa krivi, jer bi oni trebalo da budu ti koji će sređivati situaciju u klubu, lobirati, tražiti novac za dugovanja bivšim igračima i plate sadašnjim prvotimcima i zaposlenim u klubu.

Ukoliko, ipak misle da to nije njihov posao, onda je situacija jasna – potrebno je da se povuku, jer u Srbiji, među 4 miliona zvezdaša sigurno ima neko ko je spreman da “zasuče rukave” i radi na izlasku iz agonije.

Ako nisu shvatili – jedna godina bez Evrope je najmanji problem.