Kros nezvanični MVP Mundijala?

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Nekako iz drugog plana, tiho, nečujno u prvi plan reprezentacije Njemačke izbio je Toni Kros, fudbaler koji je proglašen viškom u minhenskom Bajernu.

Vezni fudbaler je potpuno zablistao u polufinalnoj utakmici protiv Brazila, postigao je dva gola i zabilježio asistenciju, što mu je omogućilo skok od 18 mjesta na listi koja bilježi opštu korisnost igrača na terenu, a u dosadašnjem dijelu turnira zabilježio je čak 443 tačna dodavanja, piše B92.

U tom segmentu, uz njega su samo Havijer Masćerano i Filip Lam, sa procentom uspješnosti iznad 85 posto. Gotovo trećinu (12 od 39) pasova Njemačke u posljednju trećinu, odnosno kazneni prostor protivnika poslao je upravo Toni Kros.

Samo Bastijan Švajnštajger u prosjeku pretrči više od kolege iz Bajerna po utakmici, Kros prosečno pređe 11,7 kilometara.

On je uz Milera jedini fudbaler Njemačke u Top 10 igrača po indeksu, a kompletna selekcija Joakima Leva je prva na toj listi, a poređenja radi, najbolji igrači drugog finaliste Argentine, u ovom segmentu, su Ezekjel Garaj (12. mesto) i Lionel Mesi (14. mesto).

Bez obzira na poraz u polufinalu, skok na listi zabilježili su Arjen Roben i Stefan de Fraj, dok je, iznenađujuće, drugo mjesto i dalje u vlasništvu Karima Benzeme, uprkos činjenici da je Francuska ispala u četvrtfinalu.

Što se tiče selekcije Brazila, četvorica fudbalera su u najboljih deset, a predvodi ih Tijago Silva, na četvrtoj poziciji. Nejmar je deseti, pa se i iz ovih statističkih parametara može izvesti zaključak koji igrač je više falio Selesau u polufinalnoj utakmici sa Njemačkom.

Top 10 igrača po indeksu korisnosti

1. Toni Kros (9,79)

2. Karim Benzema (9,74)

3. Arjen Roben (9,7)

4. Tijago Silva (9,66)

5. Oskar (9,63)

6. Stefan de Fraj (9,59)

7. Tomas Miler (9,56)

8. David Luiz (9,54)

9. Hames Rodriges (9,51)

10. Nejmar (9,48)