Klose izborio 4 polufinala

[dropcap]RIO DE ŽANEIRO[/dropcap] Napadač njemačke fudbalske reprezentacije Miroslav Klose postao je jedini fudbaler koji je izborio 4 polufinala na svjetskim prvenstvima.

Klose je tako oborio još jedan rekord Mundijala pošto je na ovogodišnjem prvenstvu u Brazilu već postavio jedan – izjednačio se sa Brazilcem Ronaldom po broju golova na mundijalima (15). Do kraja prvenstva imaće priliku da se osamostali na vrhu.

Centarfor Lacija ranije je igrao polufinala mundijala u Njemačkoj (2002), Južnoj Koreji i Japanu (2006), te Južnoj Africi (2010). U Brazilu je pomogao svojoj reprezentaciji da uđe u novo polufinale u utakmici sa Francuskom, gdje je bio starter, prvi put na Mundijalu u Brazilu.

Njemački napadač ima šansu da bude jedinstven još u nekoliko kategoriji. Sa do sada odigrana 22 meča Nijemac je treći fudbaler svih vremena, iza sunarodnika Lotara Mateusa koji ima 25 i legendarnog Italijana Paola Maldinija koji ima 23 nastupa. Već na ovom prvenstvu moći će da prestigne Italijana, ali neće moći dostići Mateusa.

Međutim, Klose će imati šansu da postane čovjek sa najviše pobjeda na svjetskim prvenstvima. Za sada je sa Njemačkom slavio 15 trijumfa na mundijalima i trenutno je drugi na vječnoj listi. Ispred njega je samo nekadašnji desni bek Brazila Kafu koji ima pobjedu više.

Taj rekord Klose će loviti do kraja prvenstva u Brazilu. Ako Njemačka osvoji titulu sigurno će ga oboriti.