Glavni cilj OKK Spars afirmacija mladih

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Omladinski košarkaški klub Spars za veoma kratak period je prošao put od niželigaša do jednog od najozbiljnijih bh. klubova.

Prošle sezone Spars je osvojio Ligu 12 BiH i kasnije stitgao do polufinala plej-ofa, gdje je rezultatom 1:2 u seriji poražen od Široki Primorke.

Bez obzira na to što svake sezone imaju tendenciju rasta i sve boljih rezultata u Sparsu, pred start nove u Ligi 13 BiH, nemaju nikakav imperativ rezultata. Naprotiv, jedini cilj im je da afirmišu mlade igrače i kroz dobre igre im obezbijede što više utakmica. Dakle, u klubu se nadaju da će biti među pet najboljih timova kako bi se plasirali u Ligu za prvaka, te tako osigurali mladim naraštajima neophodno sticanje iskustva i igračko sazrijevanje, pišu Nezavisne novine.

“Zadržali smo većinu igrača iz prošle sezone. Otišli su samo Adin Vrabac i Zoran Kaščelan. Nismo dovodili nikakva zvučna pojačanja. Ta dva mjesta u timu popunili smo našim juniorima. Bez obzira na to, mislim da ćemo ove sezone biti bolji tim, iz prostog razloga što smo stariji godinu dana. Želimo se plasirati u Ligu za prvaka kako bismo imali što veći broj takmičarskih utakmica. Naš jedini interes je da afirmišemo mlade igrače”, priča Marko Trbić, trener Sparsa. “Ne razmišljamo previše o tome da ponovo ove sezone osvojimo Ligu 13. Naprotiv, jedini cilj je biti među pet najboljih zbog produžetka sezone. Nije nam to neka satisfakcija biti prvi na kraju ligaškog dijela. Radije ćemo povećati minutažu našim juniorima i biti treći. Naravno, volimo pobjeđivati, ali isto tako za nas je puno veći dobitak kada mladi igrači dobiju šansu da na parketu napreduju.”

Bez obzira na to što donedavno nije čak bio poznat ni datum početka domaćeg prvenstva, kao ni broj klubova koji će u njemu igrati, Trbić očekuje kvalitetniju Ligu 13 nego prošle sezone.

“Mislim da će liga biti bolja nego prošle sezone. Mnogi klubovi su se pojačali i ulaze sa velikim ambicijama u sezonu. Uz to, dobili smo u takmičenju i jedan klub kakav je Široki. Pored toga, timovi poput Čelika, koji su tek ušli u ligu, veoma su jaki. Tu imamo i jedan Leotar, koji ima vrlo skup i ambiciozan tim, pa zatim Slobodu. Koliko znam, i Mladost iz Mrkonjić Grada ponovo ima odličnu ekipu, tako da će biti jako uzbudljivo”, kaže Trbić.

Spars je do sada odigrao 10 kontrolnih utakmica, sinoć se u jedanaestoj sastao sa Vardom (82:70), a kako kaže Trbić, do 25. oktobra i starta Lige 13 odigraće još jedan prijateljski susret.