FIFA priznala: Sudija izbacio BiH sa Mundijala!

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Sumirajući utiske sa šampionata planete održanog u Brazilu, FIFA je pohvalila učinak arbitara ali pritom i priznala da je upravo zbog sudijskih grešaka reprezentacija Bosne i Hercegovine morala prerano kući.

Kako prenosi “Marka”, FIFA je u analizi sudijskih odluka i ponašanja ukupan rad “ljudi u crnom” ocijenila kao “vrlo zadovoljavajuć”.

“Željeli smo da sve prođe bez skandala i, iznad svega, da nijedna reprezentacija ne bude poslata kući zbog sudijske greške, što su arbitri i uspjeli da ostvare, sa izuzetkom Bosne”, navodi se u toj analizi, a prenosi Blic.

Bosna i Hercegovina je, podsjetimo, najprije izgubila od Argentine sa 2:1, a onda u direktnom okršaju sa Nigerijom za plasman u drugu rundu – izgubila sa 1:0. Tada je novozelandski sudija Pitar O'Liri poništio čist gol Edina Džeka, navodno je snimljen i kako se zajedno sa Nigerijcima raduje poslije meča, zbog čega je policija morala da preispita prijetnje smrću koje su mu upućene.

Ipak, ne postoje dokazi da je O'Liri griješio namjerno na štetu “zmajeva” selektora Safeta Sušića, kojima potom pobjeda od 3:1 nad Iranom nije bila dovoljna da prođu u osminu finala, jer su dalje otišli Argentina i Nigerija.

FIFA je u svojoj analizi pohvalila što se, zbog kratkog trajanja turnira a velikog broja utakmica, uspješno smanjio broj javnih opomena, “u čemu je doprineo i autoritet sudija, ali i korišćenje spreja kod prekida”. Kao najbolji arbitri na šampionatu ocijenjeni su Kuipers, Velasko Karbaljo, Vera, Gasamo, Erikson i Rići. Ocjene nisu bile javne, a bilo bi baš zanimljivo vidjeti šta je to dobio O'Liri.