Džoel Kempbel, žongler limenkama svjetske klase

[dropcap]SALVADOR[/dropcap] Talenat napadača Kostarike Džoela Kempbela otkriven je sasvim slučajno i to dok je žonglirao limenkama na ulicama San Hosea.

Rano je prešao u Arsenal, odakle je slat na pozajmice u nekoliko klubova, da bi igrama na Mundijalu privukao pažnju svjetske javnosti i sada se evropski klubovi otimaju za njega.

Kempbel je jedan od najzaslužnijih što se Kostarika plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Još prije tri godine debitovao je za reprezentaciju, a sada predvodi napad “tikosa” i preuzeo je dosta odgovornosti na sebe.

Tadašnji selektor Kostarike Rikardo la Volpe pozvao ga je za prijateljske susrete protiv Kine i Argentine. Javnost je bila iznenađena zbog toga, jer je on tada bio neafirmisan igrač, ali La Volpe je imao zanimljivo objašnjenje zašto ga je odabrao.

“Koji Mesi, koji Nejmar? Dame i gospodo, predstavljam vam Džoela Kempbela. Otkrio sam ga dok se na ulicama San Hosea igrao limenkama”, kazao je La Volpe.

Jednom od glavnih skauta Arsenala Diku Lou trebalo je svega sedam dana na Kostariki da procijeni da Kempbel može doći u redove “tobdžija”. Tada je imao 19 godina i nije dobio radnu vizu, pa je išao na pozajmice u Lorijen i Betis.

Kada je dobio dozvolu 2013. poslat je da se kali u Olimpijakos, gdje je odigrao odlično. Postigao je 11 golova, a namjestio još 12. Pogotovo se istakao u duelima Lige šampiona protiv Mančester junajteda.

Sa dobrim igrama nastavio je i na Mundijalu. Već na prvoj utakmici protiv Urugvaja dao je gol i upisao asistenciju.

Sada je, navodno, za njega zainteresovano nekoliko timova iz Italije, ali na potezu je menadžer Arsenala Arsen Venger. Kako prenose engleski mediji, Kempbel vjerovatno ne bi dobio pravu šansu u Arsenalu i eventualno bi bio zamjena.

Kempbel je za reprezentaciju Kostarike do sada odigrao 36 mečeva i postigao 10 golova.