Bruka već u 1. kolu: Odgođena utakmica Sarajevo – Zvijezda

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Utakmica 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Sarajevo i NK Zvijezda odgođena je zbog suspenzije gostujućeg kluba.

Nekoliko stotina navijača “bordo” tima željno je iščekivalo debi izabranika Dženana Uščuplića na domaćem terenu u prvom kolu premijerligaškog takmičenja.

Međutim, iz još nepotvrđenih razloga, delegati i sudija utakmice odlučili su da otkažu ovu utakmicu.

Kao razlog spominje se dugovanje kluba iz Gradačca koji je pod suspenzijom od 2. jula zbog dugova prema Gradini odnosno igraču Ameru Ordagiću u iznosu od 70.000 KM.

”Imali smo već postignut dogovor da uplatimo pola finansijskih sredstava i da će se utakmica igrati. Međutim, to je propalo, ali se ne zna što. Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna i Hercegovina. Drugi su dužni milione, a nas radi 35.000 KM kažnjavaju”, kazao je za Sport centar Huseinbašić, trener Zvijezde, koji je bio utučen zbog ovakvog razvoja događaja.

U razgovoru za portal Klix.ba, sportski direktor Sarajeva, Abdulah Ibraković, kratko je prokomentarisao današnja dešavanja na Koševu.

“Mi ovu odluku moramo ispoštovati. Šteta što nismo igrali jer smo bili itekako spremni da odigramo jedan dobar meč na dobrom terenu”, rekao je on.

Opunomoćenik Gradine Fuad Čolpa ranije je izdao saopštenje da ukoliko Zvijezda danas do 17 sati ne isplati 35.000 KM utakmica na “Koševu” neće biti odigrana.

”Nogometni klub Zvijezda iz Gradačca je pod suspenzijom od 02.07.2014. godine, do kada je morao platiti dugovni iznos od 70.000 KM fudbalskom klubu OFK Gradina iz Srebrenika na ime naknade za treniranje igrača Amera Ordagića, a po pravomoćnoj odluci Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH iz mjeseca maja 2014”, objavljeno je tada.

Čolpa je ostavo mogućnost dogovora danas do 17 sati, na način da se 50% duga uplati na ruke uz potvrdu prijema novca, a ostatak na 2 rate, s tim da takav sporazum potpišu advokat u ime OFK Gradina, ovlašteni predstavnik NK Zvijezda, te obavezno ovlašteno lice ispred Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona, kako bi potpisani sporazum imao izvršnu snagu u kasnijoj, tj. direktnoj proceduri prema Disciplinskoj komisiji Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Ovo je neophodno ukoliko bi se NK Zvijezda oglušila o daljem izmirenju obaveze, a sve iz razloga da bi se izbjegao eventualno novi postupak za ostatak potraživanja.

Ukoliko NK Zvijezda ne postupi po svemu navedenom (što očigledno nije uradila), današnja utakmica ne može biti odigrana, te FK Sarajevo istu dobija 3:0. Shodno navedenom, NK Zvijezda je dužna da do sljedeće utakmice izmiri obavezu, u suprotnom gubi status premijerligaša zbog 2 neodigrane utakmice.