Boro Primorac napušta Arsenal?

Prema navodima engleskih medija, tačnije “The Suna”, Mostarac Boro Primorac (62), dugogodišnji pomoćnik Arsena Vengera, menadžera Arsenala, napustiće londonski klub i preuzeti ulogu prvog trener turskog prvoligaša Konjaspora.

Navodno, Primorac, koji radi sa Vengerom od 1994. godine, spreman je prihvatiti ponudu turskog kluba i posvetiti se sopstvenoj trenerskoj karijeri. Ukoliko se zaista dogodi da Primorac napusti Arsenal i ode u Tursku, postavlja se pitanje kakav je sudbina Vengera kojem na ljeto ističe ugovor sa “Topnicima”?

Prije samo dvije nedjelje, Arsenal je ostao bez važne karike kada je u pitanju struka, jer je prvi čovjek klupske akademije Andres Jonker napustio klub i preuzeo ulogu trener njemačkog Volfsburga, s njim je otišao i Fredrik Ljungberg, nekada sjajni fudbaler Arsenala koji je vodio u 1900-tim. Stoga mnogi britanski mediji smatraju da se bliži kraj vladavine Vengera u Arsenalu, koja traje već 20 godina.

Primorac je bio odličan odbrambeni fudbaler. Karijeru je počeo u Veležu, a zatim igrao za splitski Hajduk, te francuske klubove Lil i Kan. U dresu reprezentacije bivše SFR Jugoslavije odigrao je 14 utakmica. Trenerskim poslom počeo se baviti u Francuskoj, kada je 1990. godine pravo iz kopački sjeo na klupu Kana. Samostalno je još vodio Valensiens i reprezentaciju Gvineje, da bi 1994. godine postao Vengerov pomoćnik u japanskoj Nagoji Grampus, odakle su tri godine kasnije zajedno preselili u London.

Zanimljivo u Konjasporu, koji je nakon 24 kola na devetom mjestu turske Super lige, sa velikim uspjehom igraju čak tri bh. fudbalera Rijad Bajić, Deni Milošević i Amir Hadžiahmetović.

(Agencije)