Partizan može u Evropu

Sud za sportsku arbitražu u Lozani i zvanično je saopštio da će Partizan naredne godine igrati u evropskim takmičenjima.

Klub iz Humske prethodno je suspendovan iz Evrope u naredne tri sezone, odnosno ne bi mogao da učestvuje u Ligi šampiona i Ligi Evrope u prvoj godini kada bi to obezbijedio kroz nacionalna takmičenja.

Partizan je kaznu inače dobio zato što je imao oko 2,5 miliona evra neplaćenih dugova zaključno sa septembrom 2016. godine, piše “B92”.

Najveći dio tog novca je na ime poreza i doprinosa, koji su crno-bijeli obavezni da plate državnim organima u Srbiji.

U međuvremenu, crno-bijeli su uspjeli da sklope sporazum sa Evropskom fudbalskom unijom (UEFA) o suspendovanju jednogodišnje zabrane igranja na međunarodnoj sceni, nezvanično saznaje “B92”.

U zamjenu za kaznu, Partizan će dobiti pojačani monitoring iz UEFA, s tim što ako ponovo bude imao “rupa u finansijama“ posljedice bi mogle da budu katastrofalnije nego što je to sada bio slučaj.

“Sud za sportsku arbitražu izdao je zvanično saopštenje u vezi s procedurom arbitraže između srpskog Fudbalskog kluba Partizan i Evropske fudbalske Unije (UEFA), koja se tiče kršenja finansijskih pravila pod okriljem tijela UEFA koje se bavi kontrolom finansija (CFCB AC) – po kojima je Partizan prekršio pravila UEFA o licenciranju i finansijskom fer-pleju.

Spomenute strane pronašle su rješenje, čime je zaključena i arbitraža CAS.

Fudbalski klub Partizan priložio je nove dokaze, povodom optužbi koje su se odnosile najvećim dijelom na neplaćeni porez Republici Srbiji, poslije čega je ustanovljeno da je ispunio sve preduslove da se naredne sezone takmiči u takmičenjima pod okriljem UEFA”, navodi se u saopštenju CAS.

(B92)