Baždarević: Sa Spahićem i Misimovićem pobijedili bismo Kipar

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Bosna i Hercegovina je pretrpila bolan poraz od Kipra (1:2) na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Legenda bh. fudbala Mehmed Baždarević smatra da je glavni razlog za poraz i slabu igru u jučerašnjem susretu na “Bilinom polju” činjenica da smo se olako odrekli Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića, koji bi svojim neprocjenjivim iskustvom pomogli BiH da slavi protiv Kipra.

“Mišljenja sam da se N/FSBiH olako odrekao Spahića i Misimovića. Za utakmice protiv ekipa kakav je Kipar najpotrebnije je iskustvo, a ona postava sinoć to nije imala. Istina, Spahić i Misimović zbog godina ne bi mogli iznijeti cijele kvalifikacije i odigrati dobro protiv Belgije, ali u manjim utakmicama itekako bi pridonjeli iskustvom i ne bi bili poraženi od Kipra”, kazao je Baždarević za Dnevni avaz.

Legenda bh. fudbala kaže da je odmah po početku utakmice naslutio negativan rezultat.

“Čim sam vidio da stadion nije pun i da je atmosfera sablasna znao sam da neće izaći na dobro. Iako smo odlično otvorili susret i poveli u 6. minutu, ostale 84 minute nije bilo pravog ritma i nismo uspjeli dokrajčiti Kipar. Falilo je agresivnosti; svi su podbacili”, smatra Baždarević.

Selektor Safet Sušić je analizirao utakmicu Hrvatske i Kipra, ali joj nije predavao prevelik značaj. Čak je i izjavio novinarima da svoje igrače nije upozoravao s manama i prednostima Kiprana, smatravši ih nezanimljivim.

“To je velika greška. Sušić je moj veliki prijatelj, ali ako stvarno igrače nije upoznao sa snagom Kipra, pogriješio je. To je osnova fudbalske igre. Protivnik se mora analizirati do najsitnijeg detalja”, zaključio je Baždarević.