Agilaru prijetili smrću zbog nepostojećeg penala

[dropcap]RIO DE ŽANEIRO[/dropcap] žoel Antonio Agilar Kikas, fudbalski sudija iz Salvadora, u nedjelju naveče će suditi u prvoj utakmici reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Malo je onih koji znaju da je riječ o sudiji koji se tim poslom počeo baviti “onako slučajno”, kako isam kaže, javlja Anadolu Agency (AA).

Agilar i linijske sudije Vilijam Tores i Huan Zumba, svi iz Salvadora, nakon 30 godina prve su sudije iz svoje domovine koji imaju priliku da sude na jednom svjetskom prvenstvu.

“Svi mi koji volimo fudbal želimo da, ustvari, naša nacionalna selekcija ide na Svjetsko prvenstvo. Kada bi mogli da izaberemo između reprezentacije i sudija, svako od nas bi izabrao reprezentaciju, ali drago mi je da bar ovako mogu da predstavljam svoju Salvador”, rekao je ovaj 39-ogodišnji sudija.

Agilar, koji inače radi kao instruktor za tjelesne vježbe, nekako slučajno je postao fudbalski sudija jer je, kako navodi u svojoj autobiografiji, u mladosti više preferirao da igra kao fudbaler, i to na poziciji središnjeg odbrambenog igrača.

Ranije je za FIFA izjavio da je, nakon što su ga jednom zamolili da sudi u amaterskoj utakmici, pristao, te je tako i počeo da se bavi sudijskim poslom.

Na kraju baš te utakmice organizator turnira mu je prišao i platio uz pohvalu za “dobro urađeni posao”. Ovaj sudija ističe kako je zapravo najviše iz ekonomskih razloga prihvatio posao fudbalskog sudije.

U svojim ranijim izjavama prisjetio se i jedne utakmice iz prošlosti kada mu je prišla grupa agresivnih igrača prijeteći mu da će ga fizički napasti i živog ga zakopati jer je, kako su ga optužili, “dosudio nepostojeći penal za protivnički tim”.

Premijerno na Mundijalu

Za sajt FIFA je istakao kako je potpuno ubijeđen da će opravdati ukazano povjerenje na najbolji mogući način i uljepšati Mundijal za sve ljubitelje fudbala.

“Nadam se da ću na Mundijalu odgovoriti zadatku najbolje što znam i lijepo se provesti. Obzirom da je za svakog sudiju bilo izuzetno teško doći na Mundijal da sudi, i sam želim da ovaj posao uradim najbolje što je moguće”, istakao je on.

Za sebe kaže kako posjeduje poseban smisao za humor i da je uvijek dobro raspoložen, te da na život gleda optimistično, iako je, kako i sam kaže, svjestan da možda nekim ljudima koji ga gledaju na televiziji izgleda vrlo ozbiljan, pa čak i ljut.

Do sada je sudio na Svjetskom prvenstvu fudbalera do 20 godina u Kanadi 2007. Na međunarodnoj listi FIFA sudija je od 2001.

On je 2010. bio izabran za jednog od sudija na Svjetskom prvenstvu, ali nije sudio ni u jednoj utakmici. Kad je izabran da sudi na tom Svjetskom prvenstvu bio je najmlađi sudija na listi, sa 31 godinu.

Nikada do sada nije sudio na Svjetskom prvenstvu A reprezentacija.