Amazonka iz Devona

[dropcap]CIRIH[/dropcap] Britanska atletičarka Džo Pejvi osvojila je zlatnu medalju u trci na 10.000 metara na Evropskom prvenstvu u Cirihu i sa 40 godina postala najstarija šampionka Starog kontinenta skinuvši sa trona Ruskinju Irinu Kabarovu.

Majka dvoje djece, koja se drugi put porodila prije samo 11 mjeseci, pobijedila je ispred Francuskinje Klemens Kalvin, koja je čak 16 godina mlađa. Njeno vrijeme bilo je 32 mniute 22 sekunde i 39 stotinki.

Džo, koja će za nešto više od dva mjeseca napuniti 41 godinu, prije 11 mjeseci rodila je kćerku Emili i niko nije mogao ni da pomisli da će na kontinentalnoj smotri stići do najsjajnijeg odličja. Ona je još uveliko dojila Emili kada su njene rivalke bile u top formi, a ona je tek počinjala s treninzima. Ipak, uspjela je.

Ni ona sama nije vjerovala u taj podvig, ali odradila je savršenu trku na 10.000 metara i zadivila sportsku javnost.

“Ne mogu da vjerujem! Pomislila sam: ‘Uh, pa ovo traje. Koliko još ima do kraja trke? Da li uopšte trčim pravu disciplinu’. Oduševljena sam”, rekla je sjajna Britanka za BBC.

Uoči trke slušala je govor kapitena britanskog tima, Goldi Sajers, koja je okupila atletičarke i atletičare i rekla im: “Kako biste nastupili na ovom Evropskom prvenstvu da znate da vam je ovo posljednji put da se takmičite?”

Džo joj je dala najbolji odgovor.

Pejvijeva je rođena 20. septembra 1973. u Devonu. Diplomirala je za fizioterapeuta 1995, a iste godine se udala za Gevina Pejvija, s kojim ima dvoje djece, petogodišnjeg sina Džekoba i Emili.

Prije dvije godine na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju osvojila je srebro na 10.000 metara.