US Open gorak za Đokovića

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Najbolji svjetski teniser Novak Đoković pet puta je igrao u finalu US opena, ali je samo jednom podigao trofej.

Za razliku od turnira u Njujorku, na Australijen openu je Novak slavio svaki put kada bi prošao četvrtfinale (2008, 2011, 2012, 2013). Međutim, na “Flešing Medouzu” nije bio te sreće – čak pet puta je stizao do meča za titulu, ali samo jednom je uspio da osvoji trofej, 2011. godine.

Prvo Đokovićevo finale US opena bilo je ujedno i njegovo prvo grend slem finale. Mladi, 20-ogodišnji Đoković u Njujork je došao na krilima fantastične igre u Montrealu, gdje je redom pobijedio tada trojicu najboljih na svijetu – Endija Rodika, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Na US openu Novak je eliminisao Hasa, Štepaneka, Del Potra, Monaka, Moju i Ferera, a u finalu ga je čekao Federer. Đoković je u prvom setu propustio pet set lopti na svoj servis (od toga tri vezane), u drugom setu još dvije na servis rivala, ali znatno iskusniji Federer slavio je sa 7:6 (4), 7:6 (2), 6:4.

I naredne dvije godine Federer je bio koban za Đokovića u Njujorku, ali u polufinalu. Potom je došla 2010. i turnir koji će biti uvod i prekretnica za najbolju sezonu u Novakovoj karijeri. Nole je savladao Troickog u pet setova na startu, uslijedili su trijumfi nad Pečnerom, Blejkom, Fišom i Monfilsom, a onda novi okršaj s Federerom. Tada je Novak spasao dvije vezane meč lopte i slavio sa 7:5 u petom setu. Na putu ka tituli sada je stajao Rafael Nadal, koji je na tom US openu servirao vjerovatno najbolje u karijeri. Rezultat je bio 6:4, 5:7, 6:4, 6:2.

Uslijedila je 2011. godina. Novak je iza sebe imao trofeje na Australijen openu i Vimbldonu i jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa. Đoković je bio bolji od Nilanda, Berloka, Davidenka, Dolgopolova, Tipsarevića, a onda je uslijedio još jedan epski meč sa Federerom. Čuveni ritern, spasene dvije meč lopte na Rodžerov servis i nova pobjeda u pet setova.

Ovoga puta ishod je bio drugačiji. Đoković je te sezone imao Nadalovu mjeru i, uprkos bolu u leđima koji ga je spriječio da servira najjače što može u četvrtom setu, odigrao je perfektno i slavio sa 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1. Prva i za sada jedina Novakova titula na terenima “Flešing Medouza”.

Sljedeće sezone Đoković je bez ikakvih problema došao do finala, uz samo jedan izgubljeni set, a pobijedio je Lorencija, Dutru Silvu, Benetoa, Vavrinku, Del Potra i Ferera.

U finalu je suparnik bio Novakov vršnjak Endi Marej, koji je do tada izgubio sva četiri GS finala koja je igrao. Meč je igran po vjetrovitim uslovima kojima se Škot bolje adaptirao, a dok je Đoković potpuno ušao u meč već je bilo kasno – 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

I 2013. je Đoković stigao do finala trijumfima nad Berankisom, Bekerom, Sousom, Granoljersom, Južnim i Vavrinkom, u napetom polufinalu teškom za gledanje Novakovim navijačima. Novakova tadašnja kriza u grend slem finalima nastavila se i u meču sa Nadalom. Fantastični period igre od sredine drugog do rane faze trećeg seta nije bio dovoljan za trijumf, iako je Đoković u završnici trećeg seta propustio tri uzastopne brejk šanse. Na kraju, Nadal je pobijedio sa 6:2, 3:6, 6:4, 6:1.

Uprkos lošoj igri u Torontu i Sinsinatiju, Đoković je u krugu glavnih favorita za trofej u Njujorku. Nadala ove godine nema zbog povrede, Federer igra briljantno, Marej pokušava da povrati samopouzdanje, a na scenu su stupili novi kandidati poput Dimitrova i Raonića.

US open počinje 25. avgusta.