Prvi trofej za sina Stefana

[dropcap]PARIZ[/dropcap] Srpski teniser Novak Đoković odbranio je titulu na mastersu u Parizu. Prvu titulu koju je osvojio otkako je postao tata posvetio je nedavno rođenom sinu Stefanu.

Nole je danas fantastičnom igrom pobijedio Miloša Raonića iz Kanade rezultatom 6:2, 6:3 nakon 83 minuta igre i napravio odličnu uvertiru za završni turnir sezone, na kojem, takođe, brani titulu, ali se i bori da zadrži prvo mjesto na ATP listi.

Đoković ima 1.310 bodova više od drugoplasiranog Rodžera Federera, koji ima šansu da ponovo bude No1. Ipak, sve je u Novakovim rukama i ima odličnu priliku da treći put godinu završi kao najbolji teniser svijeta.

Srpskom teniseru predstoji učešće na završnom turniru u Londonu, gdje takođe brani titulu.

Nole je danas upisao 600. trijumf (ima 140 poraza) u profesionalnoj karijeri, 20. titulu na masters turnirima, a 47. u karijeri. Trofej mu je predao David Luiz, fudbaler PSŽ-a.

Najbolji teniser svijeta očekivano je bio zadovoljan igrom. Đoković je od početka do kraja meča bio fokusiran na svoj posao i na kraju ga je obavio gotovo savršeno. Čak tri puta je oduzeo servis vjerovatno najboljem serveru svijeta u ovom trenutku, koristio je svoje šanse i potpuno neutralisao moćna oružja koja posjeduje Kanađanin, ostvarivši i treću pobjedu u isto toliko duela sa Raonićem. Što se statistike tiče, Novak je imao 16 vinera i samo 10 grešaka, naspram 27 vinera i 29 grešaka Kanađanina.

“Uspeo sam da ‘uhvatim’ protivničke servise, koji su izuzetno bili brzi i jaki. Odigrao sam kvalitetan meč i na kraju odbranio titulu. Uvek je zadovoljstvo igrati u Parizu, svake godine dolazim i hvala vam na podršci koju mi pružate tokom mečeva. Neverovatan je osećaj igati pred ovakvom publikom i ovo je jedan od mojih omiljenih turnira na turu”, rekao je Đoković poslije finala i dodao da je ovu pobjedu posvetio porodici, a ponajprije bebi Stefanu i supruzi Jeleni.

Đoković je odlično počeo meč protiv Raonića. Poslije osam minuta igre vodio je sa 3:0, ali je u nastavku rival zaigrao bolje i prekinuo nakratko seriju prvog tenisera svijeta. Kada je pokušao da stigne jednu loptu, Đoković je iskrenuo zglob desne noge, pa mu je pri rezultatu 5:2 ukazana medicinska pomoć, ali ubrzo se vratio na teren. Đoković je vezao naredna četiri gema i otvorio put ka trijumfu.

Đoković (prvi nosilac) je u polufinalu savladao Japanca Keija Nišikorija (6) rezultatom 6:2, 6:3, dok je Raonić (7) savladao Čeha Tomaša Berdiha (5) sa 6:3, 3:6, 7:5.

Đoković je tako postao član odabranog društva tenisera koji su uspjeli da masters u Parizu osvoje 3 puta, a osim njega to su još učinili Boris Beker i Marat Safin.

Titulu u konkurenciji dublova u Parizu osvojili su američki blizanci Bob i Majk Brajan (1). Oni su u finalu pobijedili Marsina Matkovskog iz Poljske i Austrijanca Jirgena Melcera rezultatom 7:6 (5), 5:7, 10-6.

Klub 600

Novak Đoković je postao peti aktivni igrač na ATP turu koji je došao do 600. pobjede u karijeri.

Prije njega to je pošlo za rukom Rodžeru Federeru (991), Rafaelu Nadalu (706), Lejtonu Hjuitu (611) i Davidu Fereru (602).

Nole sada ima 20 masters titula, a bolji od njega su jedino Nadal (27) i Federer (23).