Federera izbacio 175. igrč svijeta i vratio Nadala na tron

Rodžer Federer nije uspio da se plasira u treće kolo Mastersa u Majamiju, pošto je u tri seta izgubio od Tanasija Kokinakisa – 3:6, 6:3, 7:6(4).

Mladi Australijanac, 175. igrač svijeta, pružio je jak otpor najboljem igraču na svijetu i na kraju je uspio da napravi veliku senzaciju i pobijedi ga u taj-brejku trećeg seta.

Ovim porazom Federer je izgubio prvo mjesto na ATP, pošto je branio titulu u Majamiju. Na sljedećoj ATP listi Rafael Nadal vraća se na prvo mjesto.

Kokinakis će u narednom kolu igrati protiv Fernanda Verdaska, koji je bio bolji od Garsije-Lopesa.

Na glavnom terenu u Majamiju gledali smo odličan tenis i da je Federer dobio, uopšte ne bi bilo nezasluženo.

Švajcarac je relativno lako dobio prvi set i može se reći sa 50 odsto snage došao do vođstva od 1:0 (6:3). Odlučujući brejk Federer je napravio u četvrtom gemu prvog seta.

Rodžer je mislio da će istim pristupom riješiti meč, međutim 175. igrač svijeta zaigrao je na većem nivou. Opet je odlučujuć bio četvrti gem, samo je sada mladi Australijanac napravio brejk, koji je držao do kraja seta, 1:1 (6:3).

Tokom trećeg, odlučujućeg, seta gledali smo veliku borbu. Švajcarac je uglavnom lako dobijao gemove, dok je Kokinakis to činio dosta teže. U šestom gemu mogli smo da vidimo brejk Federera, međutim Tanasi je spasio obje brejk lopte.

Federer je dobio naredna, svoja, dva gema čime je poveo sa 5:4, a Kokinakis je servirao za ostanak u meču. Australijanac je lako dobio servis gem, pa je na semaforu bili 5:5.

Najbolji igrač na svijetu izgubio je samo jedan poen prilikom servisa i Tanasi je ponovo servirao za ostanak u setu i meču. Nije dobro krenuo 175. igrač svijeta, pošto je izgubio prva dva poena, 0:30, i Federer je bio na dva od pobjede. Međutim, dvije greške Rodžera i dva odlična forhenda Kokinakisa dovela su nas do taj-brejka.

U njemu je Kokinakis bio bolji i na kraju je zasluženo slavio sa 7:4 u 13. gemu trećeg seta. Ovo je vjerovatno i najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu sezone, pošto je prvog igrača na svijetu izbacio 175.

(B92)