Ivana Španović prva na svijetu

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Srpska atletičarka Ivana Španović izbila je na prvo mjesto liste najboljih skakačica u dalj na svijetu, prema rangiranju portala “All Athletics”, koji se bavi bodovanjem od 1999.

Rekorderka Srbije u skoku u dalj i bronzana sa šampionata svijeta u Moskvi prošle godine je zaslužila prvo mjesto na rang listi na osnovu postignutih rezultata na 5 najboljih takmičenja u posljednjih godinu dana, saopštio je danas Atletski savez Srbije.

U obzir se uzima kategorija takmičenja, postignuti rezultat, kao i plasman, i to je upravo razlika između bodovanja Međunarodne atletske federacije, koja računa samo jedan najbolji rezultat ostvaren u toku sezone.

“Ovaj ogroman uspeh govori u prilog tome da je Ivana imala najviši nivo skokova na najvažnijim takmičenjima od svih skakačica u dalj na svetu. Mnogo bodova donela joj je i svetska medalja u Moskvi. Ti bodovi će se u avgustu brisati, ali s druge strane prvenstvo Evrope u Cirihu se održava u istom periodu, što je nova prilika za osvajanje dodatnih bodova”, rekao je trener srpske rekorderke Goran Obradović.

On je naglasio da Španovićevoj sada predstoji kratak odmor, a potom pripremne za drugi dio sezone.

“Pripreme ćemo odraditi u Sloveniji i cilj je da zadržimo visoke pozicije na svim svetskim rang listama. Želja svih nas je da Ivana preskoči tu magičnu granicu od sedam metara, ali iz mog trenerskog ugla, važnije od jedne sedmice jeste konstantnost rezultata na velikim daljinama, jer time gradimo put ne za jedan nego za mnogo skokova preko sedam metara.”, istakao je Obradović.

“Ni ta sedmica ništa ne garantuje, jer imamo dosta djevojaka koje su skakale preko sedam metara, ali nisu osvojile nijednu medalju na velikim takmičenjima. Najvažnije je boriti se kada je najpotrebnije, a Ivana je umetnik u tome, što je više puta pokazala”, rekao je Obradović.

Ovo je prvi put da se ime srpskog atletičara nađe na prvoj poziciji ove rang liste, a do sada najbliži tome bili su Biljana Topić u troskoku (5. mjesto), Dragutin Topić u skoku u vis, Asmir Kolašinac u bacanju kugle, Emir Bekrić na 400 prepobe i Mihail Dudaš u višeboju (svi 7. mjesto), Dragan Periić u bacanju kugle (8. mjesto) i Dragana Tomašević u bacanju diska (9. mjesto).

Španovićeva je poslije istorijske bronze za Srbiju na šampionatu svijeta prošle godine u Moskvi, u martu ove godine osvojila i bronzano odličje na prvebstvu svijeta u dvorani u poljskom Sopotu.

Lista prvih deset najboljih skakačica u dalj na svijetu

  1. Ivana Španović (Srbija) – 1.328 bodova
  2. Britni Ris (SAD) – 1.304
  3. Eloiz Leser (Francuska) – 1.300
  4. Besing Onagbare (Nigerija) – 1.292
  5. Šara Proktor (Velika Britanija) 1.285
  6. Tjana Bartoleta (SAD) -1.278
  7. Darija Klišina (Rusija) – 1.277
  8. Olga Kučerenko (Rusija) – 1.228
  9. Fuomi Džimo (SAD) – 1.224
  10. Katarina Džonson Tompson (Velika Britanija) – 1.220