Federer diše za vrat Noletu

[dropcap]PARIZ[/dropcap] Trka za prvo mjesto na ATP listi na kraju godine odavno nije bila zanimljivija, jer Rodžer Federer dva turnira prije kraja ima šansu da stigne Novaka Đokovića.

Činilo se da je srpski as siguran na vrhu, ali Švajcarac je briljantnim igrama došao u situaciju da mu “diše za vrat”. Osvojenom titulom u Bazelu dodatno je smanjio razliku za 200 bodova i Đokovićeva prednost sada iznosi 2.230 bodova. Tako će masters u Parizu i završni masters u Londonu dati konačan odgovor na pitanje ko će na kraju sezone biti prvi.

Često je turnir u Parizu bio mjesto gdje su najbolji teniseri pomalo kalkulisali i pripremali se za završni masters, ali ovaj put neće biti tako, bar kada su u pitanju dvojica najboljih.

Teško je reći ko je u prednosti. Đoković brani 2.500 poena, a Federer 760, uz činjenicu da može da osvoji još 225 ukoliko u finalu Dejvis kupa ostvari maksimalan učinak. Uz to, Đoković će izgubiti 150 bodova, jer je prošle godine igrao finale Dejvis kupa.

S obzirom na nedavno rođenje djeteta, razumno je pretpostaviti da Đoković nije maksimalno koncentrisan na teren, ali protivnici u “gradu svjetlosti” ne ostavljaju prostora za lelujanje misli.

Sa druge strane, Federer je u odličnoj formi, osvojio je Šangaj i Bazel, ali i odigrao mnogo više mečeva nego Đoković u posljednje vrijeme. Nedavno je čak rekao da ne zna da li će žrtvovati neki od turnira, pošto ima istorijsku priliku da osvoji takmičenje koje mu nedostaje – Dejvis kup. Stanislas Vavrinka i on imaju realne šanse da podignu “salataru” u finalu protiv Francuske.