Džumhur: Cilj da uđem među 50 najboljih ove godine

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur, koji trenutno zauzima 66. mjesto na ATP listi, što mu je ranking karijere, nakon veoma dobrih nastupa u Dubaiju i na američkoj turneji, prije svega na masters turnirima u Indijan Velsu i Majamiju vratio se u Sarajevo zbog lakše povrede leđa. Istakao je da je tokom ove godine pokazao da je došao nivo na kojem ne gubi od igrača koji su lošije rangirani od njega.

“U protekla dva mjeseca bio sam na turneji koja je krenula od Memfisa gdje sam zabilježio prvu pobjedu na ATP-u ove godine koja mi je dala dosta samopouzdanja. Došao sam do četvrtfinala, što mi je omogućilo da postignem dobre rezultate. Uslijedila je pobjeda karijere protiv Stanislasa Vavrinke u Dubaiju, što mi je i donijelo ranking karijere. Rezultati ove godine definitivno su najbolji u odnosu na prethodne. Još uvijek nisam izgubio od lošije rangiranog igrača od mene, a oni koje sam dobijao uglavnom su bili bolji od mene. Došao sam na nivo na kojem ne gubim od lošijih od mene i pokazao sam da se mogu nositi s najboljima na svijetu”, kazao je  Džumhur, te dodao:

Cilj za ovu godinu je da uđem među prvih 50 na svijetu. Krenuo sam dobro i igram dobro. Nakon Dejvis Kupa dolazi sezona šljake i nadam se da ću nastaviti su istom ritmu. Mislim da ću praviti dovoljno dobre rezultate koji će me približiti plasmanu među prvih 50 na svijetu.”

Džumhura s reprezentacijom BiH od 6. do 8. aprila u Zenici očekuje duel Dejvis Kupa za ulazak u plej-of Svjetske grupe, što bi bio najveći uspjeh u istoriji bh. tenisa

“Svakako istorijski meč za nas protiv Holandije. Riječ je o reprezentaciji koja ima dosta dobar tim, ali ih možemo pobijediti. Robin Hase je njihov prvi igrač protiv kojeg imam pozitivan skor i nadam se da ću tako nastaviti. Drugi njihov igrač se još uvijek ne zna, ali tu ćemo vjerovatno imati prednost i tu trebamo tražiti dva boda. Imaju odličan dubl i tu će biti jako teško doći do poena. Ne računamo na taj bod. Mislim da do pobjede Mirza Bašić i ja možemo protiv Hasa i njihovog drugog igrača. Želimo u plej-of za Svjetsku grupu, te tako otići korak dalje i sve iznenaditi”, zaključio je Džumhur.

Damirov otac i trener Nerfid istakao je da je jako zadovoljan dosadašnjim nastupima sina, ali je dodao i da bi oni bili bolji da ga posljednjih mjesec i po nije mučila povreda leđa.

“Zadovoljan sam postignutim rezultatima tokom ove godine, a posebno igrama i rezultatima na američkoj turneji. Damir je vrlo skromna osoba i neke svoje loše rezultate neće da opravda stvarnim razlozima. Bili bi rezultati bolji da nije imao povredu koja ga je zadnjih mjesec i po mučila. Zato se i ranije vratio u Sarajevo da bi obavio zdravstvene preglede leđa. Ništa nije alarmantno i može nastaviti s redovnim treninzima i igranjem u formi, koju je podigao zahvaljujući dobrom i predanom radu”, kazao je stariji Džumhur.

(Agencije)