“Dobar početak, spreman sam za USO”

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Novak Đoković zadovoljan je pobjedom u prvom kolu US Opena nad mladim Dijegom Švarcmanom.

Đoković je za 97 minuta pobijedio mladog Argentinca, uz samo sedam izgubljenih gemova.

„Zadovoljan sam prvim mečom. Mislim da sam tokom celog meča dobro udarao lopticu. Dijegoje veoma talentovan igrač, kreće se veoma brzo, rekao bih da mora još malo da radi na servisu, nije me pritiskao dovoljno servisima. Znate kako je, nije previše visok, pa mu je zato teže da dobro servira. Ali bilo je jasno da mu je ovo prvi veliki meč u karijeri, prvi meč na gren slemu sa tvrdom podlogom, i to na najvećem stadionu u večernjem terminu. Siguran sam da je bio nervozan. Igrao je dobro“.

Švarcman je prvi put igrao u ovakvim uslovima i pokazao je da je veoma talentovan.

„Moram da priznam da ga nisam ranije gledao, vrlo je mlad. Želim mu sve najbolje u nastavku karijere i poručujem mu da nastavi da radi. Ima talenat, ima potencijal da postigne visok plasman“, rekao je Đoković, koji je na kraju meča srdačno zagrlio mladića.

Prije dolaska u Njujork Novak je prošao kroz tri teške nedjelje obilježen preranim ispadanjem u Torontu i Sinsinatiju.

„Daleko se bolje osećam ovde. Uslovi su drugačiji u odnosu na one kakvi su bili dok sam trenirao prošle nedelje. Nisam trenirao noću, pa je podloga bila brža nego što sam očekivao, ali mislim da sam se brzo prilagodio. U suštini sam imao dobar tajming udaraca. Poslednje tri nedelje, sa Torontom i Sinsinatijem, teško su mi pale na emocionalnom planu. Nisam uspevao da nađem svoju igru, nisam se osećao dobro na terenu, ali znate kako, ovo je sport. Svašta mi se desilo u privatnom životu u poslednja dva meseca, pretpostavljam da mentalno nisam bio spreman da se takmičim na visokom nivou, kakav Toronto i Sinsinati traže. Sada je drugačije. Ponovo sam koncentrisan i spreman za turnir“, rekao je Đoković, a prenosi B92.

Novak u Njujorku igra kao prvi nosilac, što svakako donosi dodatni pritisak.

„Nije mi prvi put, nadam se ni poslednji, da sam prvi nosilac. To je privilegija, ali i obaveza. Pritisak je sastavni deo sporta, navikao sam na njega. Uživam u njemu na taj način što on daje smisao onome što radim. Definitivno me dodatno motiviše“.

Đoković je u više navrata isticao da mu je večernji termin na stadionu Artur Eš omiljeno okruženje na ceijlom Turu.

„Uživanje je igrati noćne mečeve u Njujorku. Nekad se desi da igrate do ponoći, nekad i duže. Ali kao što sam već rekao, ti večernji mečevi su posebna stvar, pogotovo kada je veče otvaranja. Za oba meča stadion je bio gotovo pun, i uživao sam u tome, uvek ovde uživam“.

Sljedeći Đokovićev rival je 32-godišnji veteran Pol Anri Matje.