BiH protiv Islanda i ukletog baraža

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Rukometna reprezentacija BiH će 7. i 15. juna protiv Islanda šesti put kroz baraž pokušati da se domogne jednog velikog takmičenja.

Ovoga puta riječ je o Svjetskom prvenstvu 2015. u Kataru.

U svih pet dosadašnjih pokušaja bh. tim nije uspijevao da se domogne velike rukometne scene, podsjećaju Nezavisne novine.

U tri navrata stali su na putu do Evropskog prvenstva, a u dva na putu do svjetske smotre. Priča o prokletstvu baraža za BiH počela je 2001, kada su rukometaši predvođeni selektorom Seadom Hasanefendićem stigli do plej-ofa za “EURO 2002” u Švedskoj. Ispriječila im se Danska, koja je tih godina izrastala u velesilu. U “Zetri” je pred 11.000 navijača BiH ostvarila jednu od najvećih pobjeda u istoriji (19:18), ali su u Kopenhagenu dominirali Danci (28:14) i domogli se EP na kojem su bili bronzani.

U kvalifikacijama za EP 2004. u Sloveniji, BiH je ponovo u baražu, samo ovoga puta pod vodstvom Abasa Arslanagića. No, Češka je bila prevelik zalogaj. U Tuzli je bilo 24:18 za Čehe, a u revanšu 32:22.

Nesrećna priča se nastavila i dolaskom Kasima Kamenice na klupu bh. tima. Ponovo su stigli do baraža za EP 2006. u Švajcarskoj. Norveška je već u prvoj utakmici na svom terenu riješili sve dileme. Slavila je 36:23, pa je revanš u Sarajevu bio puka formalnost 27:27.

Na naredni baraž čekalo se 3 godine. Uspio je to Halid Demirović, ali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2009, koje je održano u komšiluku, u Hrvatskoj. Odigrao je bh. tim sjajnu prvu utakmicu protiv Mađarske u Đonđošu. Izgubili su sa svega dva gola razlike (25:27), pa se 14. juna 2008. u dvorani “Mirza Delibašić” okupilo preko 8.000 bh. navijača. Međutim, revanš je neslavno završen prekidom u 49. minutu pri rezultatu 27:24 za goste, zbog ubacivanja predmeta u teren.

Posljednji pokušaj da se domognu velike scene bh. rukometaši su propustili 2012. pod vodstvom aktuelnog selektora Dragana Markovića. Bh. tim je izašao na megdan Njemačkoj u borbi za SP 2013. u Španiji. “Panceri” su nakon prvog meča imali +12 (36:24) i revanš je trebalo da bude formalnost. Ipak, BiH je odigrala je jednu od najboljih utakmica u istoriji i slavila sa 33:24, što je ipak bilo nedovoljno za prolaz dalje.

Malinović, ipak, ostaje

Dejan Malinović, igrač bjeloruskog Meškova, kasnio je na pripreme reprezentacije, a da prethodno nije obavijestio selektora Dragana Markovića.

Javio se i obećao da će dati objašnjenje po dolasku u Sarajevu. Selektor je uvažio njegov izgovor, pa će desni bek biti u konkurenciji za Island.

“Imao je veoma jak razlog zbog kojeg se nije pojavio na okupljanju. To je momak koji je imao i određene kredite kod mene zarađene tokom prethodnih akcija”, kaže Marković.