Završena Ljetna olimpijska akademija

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Pod pokroviteljstvom NATO štaba u Sarajevu, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je uspješno realizovao projekat “Druga ljetna olimpijska akademija 2014”.

Cilj projekta je upoznavanje srednjoškolaca iz cijele BiH sa temeljnim olimpijskim vrijednostima, sportom, kao i idejom multikulturalnosti, pišu Nezavisne novine.

“Ovo je ujedno veliki korak u jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će promovisati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju i solidarnost među mladima. Sudeći prema raspoloženju učesnika, a posebno u momentu rastanka, koji je bio emotivan, projekat je u potpunosti uspio”, saopštili su iz OK BiH.

Učestvovalo je po 30 učenika iz 9 srednjih škola iz Fojnice, Olova, Doboj Istoka, Višegrada, Foče, Prijedora, Jajca, Livna i Brčkog.

U sportskom dijelu učesnici su imali mogućnost da se druži sa sportskim trenerima Harisom Alićem, Bekimom Kastratijem, Emirom Halimićem i Slavenkom Likićem, koji su ih edukovali na polju fudbala, badmintona, košarke i atletike.

Dio programa se održavao i u Olimpijskom muzeju, a predavači su bili brigadni general Kristofer Peti, komandant NATO štaba Sarajevo i Haris Jaganjac, vođa projekta.

Učesnici su imali priliku da se druže i sa šampionima BiH Džemalom Bošnjakom (boks), Hamzom Alićem (atletika), Arminom Gredićem (tekvando) i Edinom Brankovićem (brzo klizanje).