Vušu osvaja Balkan

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Pod vođstvom Turske, Balkanska Wushu federacija radi na unapređenju i popularizaciji ovog tradicionalnog kineskog sporta u zemljama Balkana. Predsjednik ove federacije Sadetin Čolak tokom nedavnog boravka u Bosni i Hercegovini kazao je za Anadolu Agency kako Balkanska Wushu federacija zasad broji 6 članica, a u pripremi su wushu savezi u Makedoniji i Albaniji.

Inače, Balkanska Wushu federacija je nastala 2012. Prvi članovi federacije bili su wushu savezi Turske, Hrvatske, Srbije i Grčke, a kasnije su se priključili asocijacija iz FBiH i Crna Gora.

Čolak je istakao da je wushu među sportovima koji se na svjetskom nivou šire nevjerovatnom brzinom. Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva federacije je da pruži priliku, kako je istakao, sjajnim sportistima Balkana.

“Balkan zaista ima kvalitetne sportiste. No, zbog materijalnih ili nekih drugih razloga oni nemaju mogućnosti da se predstave široj javnosti”, naglasio je Čolak, dodajući da Balkanska Wushu federacija ima cilj da postane bolja od drugih evropskih i azijskih federacija.

Naveo je kako je Balkanska federacija od Ministarstva sporta Turske zatražila dodjelu omladinskog centra u Sakarji nakon čega bi se mogli realizovati planovi daljeg razvoja.

“Balkan ima dobre sportiste, no često tehnički manjkave. Cilj nam je da sportiste, sudije i trenere iz zemalja članica federacije dovodimo u Tursku, u naše sjedište u Sakarji, radi seminara i obuke”, kazao je Čolak.

Suparništvo u zdravoj ili nezdravoj formi uvijek je prisutno među ljudima. Tako je i uspjeh Balkanske Wushu federacije pod vođstvom Turske ponukao čelnike Evropske Wushu federacije da oforme novu, Balkansku federaciju.

“Tokom posljednjeg Evropskog Wushu prvenstva u Rumuniji čelnici ove organizacije došli su na ideju da formiraju svoju balkansku asocijaciju, ali im to nije pošlo zarukom. Oni su stupili u kontakt sa Wushu savezom Grčke, koji nije pristao na njihove nagovore, te ostao u Balkanskoj Wushu federaciji”, pojasnio je Čolak kako je propao prvi ozbiljniji napad na ovu federaciju.

On je naglasio dobre odnose sa grčkim savezom ističući da su oni izričito odbili da budu u federaciji u kojoj nema Turske.

“Evropski Wushu savez se ponaša kao neka kompanija. Mi smo protiv nepravednosti i zbog toga smo se odlučili na osnivanje Balkanske Wushu federacije” kazao je Čolak, dodajući kako je već razgovarao sa predsjednikom Svjetske Wushu federacije u Kini, koji je podržao ideju Balkanske federacije.

Čolak je istakao kako je nedavno razgovarao sa čelnicima Svjetske Wushu federacije čije je sjedište u Kini te da će uskoro ponovo putovati u u tu zemlju. Njegova ideja je da se wushu uvrsti u olimpijske sportove.

“Prošle godine nam je malo nedostajalo da postignemo taj cilj. Kineski čelnici Svjetske Wushu federacije nisu naveli neki poseban razlog zašto nisu zainteresevani da wushu bude među olimpijskim sportovima. Mislim da to ne žele jer je wushu njihov tradicionalni sport te ga zbog toga ljubomorno žele sačuvati samo za sebe”, istakao je Čolak.

Pojasnio je da mu je cilj da u bližoj budućnosti oformi profesionalnu ligu u kojoj će učestovovati Turska, Francuska, Italija i Španija.

Wushu u Bosni i Hercegovini

Na prostoru Bosne i Hercegovine djeluje nekoliko klubova koji wushu praktikuju kao primarnu ili sekundarnu djelatnost.

Na prostoru bh. prestonice djeluje klubovi koji se pored borilačke vještine Wing Chun bave i sportskim varijantama wushua, poput sande. Klubovi djeluju i na području tuzlanske regije.

U Bosni i Hercegovini su trenutno u toku radovi na formiranju državnog saveza kako bi se moglo pristupiti svim pogodnostima koje nudi članstvo u Balkanskoj Wushu federaciji.

Tokom posjete BiH Čolak je istakao kako Balkanski savez trenutno ima saradnju sa savezima na nivou kantona. Međutim, da bi stvari bile ozbiljnije potrebno je da se ta saradnja digne na državni nivo.

“BiH je naša bratska zemlja i spremni smo na svaki vid podrške u smislu edukovanja takmičara, trenera i sudija”, pojasnio je Čolak.

Poređenja radi, Španija trenutno ima 15.000 registrovanih wushu takmičara, dok ih Turska ima između 2.000 i 3.000.

Pored toga, na pojedinim turskim fakultetima za sport otvoreni su odsjeci na kojima se izučava wushu.

Takmičarski dio wushua podrazumijeva takmičenje sanda, koje predstavlja ful kontakt, i quinda, koja se radi sa svim štitnicima, a koja zapravo predstavlja light kontakt varijantu sportskih borbi.

Pored toga, wushu ima i takmičenje u taolu formama.