U nedjelju biciklistička trka “Giro di Sarajevo”

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Ovogodišnja biciklistička utrka ulicama Sarajeva, “Giro di Sarajevo”, održaće se 7. septembra, a kako navode organizatori, učestvovati mogu svi koji imaju ispravne bicikle, javlja Anadolu Agency.

Kao i prošlih godina, poruka trke je “Za bajkovito Sarajevo”.

Kako ističe koordinator projekta Loren Keserović, ispred Udruženja “Giro di Sarajevo”, cilj je podići svijest bh. građana o važnosti i koristima vožnje bicikla, te ukazati vlastima o potrebi jedne kvalitetne biciklističke staze kroz Sarajevo.

Prošle godine je u trci učestvovalo 2.000 učesnika, a organizatori očekuju da će ih ove godine biti više.

“Giro di Sarajevo” će se voziti od sarajevskog naselja Dobrinja, glavnom gradskom saobraćajnicom do naselja Marijin Dvor, a završiće na Vilsonovom šetalištu.

Novitet u organizaciji ovogodišnje trke je trka “Giro Drag Race”. Kako je istakao Keserić, tokom pripreme ove trke na sličnu je naišao samo u SAD-u.

“‘Giro Drag Race’ će početi nakon dodjele nagrada pobjednicima ‘Giro di Sarajevo’. Početak trke je predviđen u 19.30. Trka je prvenstveno zabavnog karaktera. Cilj je da se bicikl, pored osnovne svrhe prevoznog sredstva, predstavi i kao odličan vid zabave”, istakao je Keserović dodavši kako je za tu trku predviđena dodjela medalja.

Trka je ograničena na 64 učesnika, a prijave se vrše na web stranici udruženja.

Organizatori trke ove godine su predvidjeli dodjelu dva bicikla GT Agresor 3.0, jedan bicikl tipa GT Timberline 29 i 15 biciklističkih kaciga. Ove nagrade će biti dodijeljene nasumičnim odabirom nakon okončanja trke “Giro di Sarajevo”.