Trka s porukom mira

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Međunarodna biciklistička trka “Sarajevo Grand Prix”, uz podršku slavnog “Tur de Fransa”, biće održana u nedjelju.

Start trke zakazan je za 11 sati ispred Skupštine grada Istočno Sarajevo, odakle će profesionalci zajedno sa rekreativcima krenuti put Sarajeva. Tih 12 kilometara do Trga BiH u Sarajevu voziće svi učesnici zajedno, a potom će profesionalci produžiti ka Vogošći, gdje će imati “leteći” start, pišu Nezavisne novine.

Trku organizuju Ambasada Francuske u BiH i Biciklistički savez BiH, a ideja je potekla od francuskog ambasadora Rolanda Žila i njegove supruge Klaudije de Karvaljo, inače višestruke šampionke svijeta u biciklizmu.

“Dolaze nam predstavnici ‘Tur de Fransa’ i četvorica biciklističkih asova, bivših pobjednika. Oni će dati pečat poruci koju želimo poslati, a to je prije svega poruka mira. Pozivamo sve ljude koji su zainteresovani da u nedjelju dođu na start u Istočnom Sarajevu”, rekao je Žil.

Svi koji žele učestvovati u rekreativnom dijelu trke, mogu doći i odvoziti 12 kilometara zajedno sa profesionalnim biciklistima, koje nakon toga čeka 135,5 km vožnje do cilja. Za rekreativce je obavezno da se prijave za trku prije početka, nakon čega će dobiti žutu majicu u kojima će svi učesnici krenuti.

“Imamo jedinstvenu priliku da se sa bivšim šampionima ‘Tura’ i sadašnjim profesionalcima provozamo kroz Istočno Sarajevo i Sarajevo i tako razbijemo sve barijere”, rekao je Zlatko Berbić, predsjednik BS BiH.

“Sarajevo Grand Prix” je uvršten u kalendar Svjetske biciklističke federacije i bodovaće se za plasman na Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo.

“Ovo je prestižna trka i stoga se prijavio veliki broj klubova iz 20 zemalja. Imaćemo takmičare iz 25 klubova i to čak 40 različitih nacionalnosti. Očekuje se da će u takmičarskom dijelu nastupiti oko 150 biciklista, a osim iz evropskih zemalja, dolaze nam i predstavnici iz Amerike, Argentine i Australije. Sve ovo dovoljno govori o kakvom se događaju radi”, rekao je Vladimir Kuvalja, direktor i generalni sekretar trke.

Trku će prenositi tri TV kuće i to dvije iz Francuske i BHT. Dolazak u Sarajevo najavilo je 30 predstavnika stranih medija, a doći će i 350 gostiju iz cijelog svijeta.