Tenis kao spas nakon očeve smrti

[dropcap]PEKING[/dropcap] Kineska teniserka Na Li, koja je prošle sedmice završila karijeru, otkrila je da joj je nakon očeve smrti tenis bio jedina šansa da se izbori sa bolnim gubitkom.

Tada je imala 14 godina.

“Bila sam sasvim obična djevojčica kojoj je djetinjstvo bilo ispunjeno i srećno, ali sam morala da odrastem u trenutku kada mi je umro otac. Majka je u meni vidjela najveću podršku”, rekla je Na Li (32) u intervjuu agenciji AFP.

Dvostruka grend slem šampionka je, kada je objavila da se povlači, spomenula preminulog oca, rekavši da je on za nju ostao “sunce života”.

“Postala sam ono što jesam zahvaljujući tebi”, rekla je Lijeva.

Porodica kineske teniserke bila je u velikim finansijskim problemima poslije smrti njenog oca Li Šengpenga, koji ju je prvi odveo na teniske terene.

“Znala sam da moram da brinem o mami i samu sam sebe hrabrila da nastavim tenisku karijeru”, rekla je bivša šampionka.

Ona je poslije dvije godine treniranja odlučila da privremeno prekine sa tenisom i da se posveti studijama žurnalistike. Potom se vratila tenisu i postala svojevrsni “pionir” u kineskom sportskom sistemu kao prvi sportista koji gradi karijeru potpuno sam, bez pomoći države.

Iako je taj “njen način” izazvao brojne polemike u kineskoj javnosti, ipak se Lijeva uspjehom na međunarodnoj sceni izborila za status “primabalerine” kineskog sporta. Stigla je do drugog mjesta na WTA rang-listi, a osvojia je 11 titula, među kojima je ona sa ovogodišnjeg Australijen opena.

Devet puta je trijumfovala u singlu i dva puta u dublu, te postala uzor mnogim djevojčicama u Kini, ali i širom svijeta.

Ipak, brojne povrede i činjenica da više ne može da igra na vrhunskom nivou presudila je da objavi kraj karijere. Oproštaj od publike imala je rodnom Vuhanu, gdje je ove sedmice bio istaknut transparent u publici na kojem je pisalo: “Volimo te, sestro Li”.

Bogatstvo

Na Li je od nagrada na turnirima tokom karijere zaradila 16.709.074 dolara, ali veći dio njenog bogatstva dolazi od sponzorskih ugovora.

Prema magazinu “Forbes”, ona je od juna 2013. do juna 2014. od sponzora dobila 18 miliona dolara.