Sponzoruše u sportu

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Nesumnjiva je pozitivna uloga sponzora u sportu, ali se može reći da je ova ljubav obostrana.

Sportski klubovi od sponzora dobijaju novac za realizovanje takmičarskih aktivnosti, dok se sponzorima uloženi novac vraća kroz funkcionalnu reklamu.

Specijalan slučaj, međutim, nastaje kada ta ljubav postane toliko jaka da klub na svoje ime, poput supružnika koji ulazi u brak – a ipak želi da sačuva prividnu nezavisnost, doda i ime sponzora.

Čiji je to sada klub? Da li takav klub, koji je ušao u brak iz interesa, smije da javno traži ljubavnika?

Posljednji primjer takvog neuspješnog braka je Rukometni klub Borac m:tel. Ušao je u brak nadajući se da će supružnik pokrivati sve njegove troškove, da će bez kraja moći da “pegla” njegove kartice… Kada je supružnik, umoran od Borčevog pišanja uz vjetar, zavrnuo slavine, rukometaši su se sjetili da bi mogli malo više da koketiraju sa Gradskom upravom.

Gradski oci su prije 6 godina ustoličili infantilni sistem vrednovanja sporta po kategorijama, po kojem se odokativno – a kako bi i drugačije bilo kada birokrate osmišljavaju sistem – određuje koliki će budžetski kolač tokom godine pripasti nekom savezu odnosno klubu. Nisu, međutim, sijede glave uzele u razmatranje mogućnost da neki klub svoju tradiciju, poput sponzoruše, preda u ruke privatnom sektoru.

Ne snalazeći se, u početku su pomogli pobjegulji da izađe na evropsku scenu, ne tražeći zauzvrat ništa osim sestrinskog poljupca, ovlaš nanesenog na obraz.

Kada se priča ove godine ponovila, kada je koketa zavapila da ponovo želi u Evropu, ali da joj nedostaje 25.000 evra, jalovom ljubavniku je pao mrak na oči. Nisu tome krive posljedice nakon poplava, već poplava drskosti rukovodstva RK Borac m:tel, da pored živog supružnika novac ponovo javno traži od nekog čijeg se imena odrekla.

Hoće li raspad braka Borca i m:tela sada biti zvanično uveden u knjige? Vjerovatno neće. Jer, ljubav između sporta i sponzora je obostrana, temeljena na interesima. Borac će svoju tradiciju i dalje prodavati za sitne pare, a m:tel će se zadovoljiti njihovim paradiranjem na bh. sceni, žmureći na jedno oko na povremene vanbračne izlete.

A Gradska uprava grada Banjaluka? Šta je briga; pare ionako nisu njene. Naći će se neka nova nesrećnica, kojoj će zatrebati snažna muška ruka.

Vezani tekst: Borac m:tel ostao bez Evrope