Sponzori napuštaju ubicu (FOTO)

[dropcap]PRETORIJA[/dropcap] Američka kompanija za proizvodnju sportske opreme “Nike” raskinula je ugovor s južnoafričkim paraolimpijcem Oskarom Pistorijusom, koji je proglašen krivim za ubistvo iz nehata djevojke Rive Stenkemp.

Američka kompanija je još prošle godine suspendovala ugovor o saradnji s Pistorijusom, pošto je on u svojoj kući u februaru 2013. iz vatrenog oružja ubio Rivu Stenkemp.

oskar_pistorijus_oruzje

Pistorijus je prošle sedmice proglašen krivim za ubistvo iz nehata, a kazna će mu biti izrečena 13. oktobra. Sudija Tokozila Masipa proglasila je u petak Pistorijusa krivim za ubistvo iz nehata, za šta je po krivičnom zakonu Južne Afrike predviđena zatvorska kazna do 15 godina. Ona je istovremeno oslobodila Pistorijusa krivice za ubistvo s predumišljajem.

oskar_pistorijus_ubistvo

Pistorijus je februara 2013. ubio iz vatrenog oružja djevojku u svojoj kući u Pretoriji. Javno tužilaštvo je tražilo da se Pistorijus osudi zbog ubistva s predumišljajem, dok je odbrana tvrdila da je on ubio svoju djevojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.