Španci se opraštaju od Di Stefana

[dropcap]MADRID[/dropcap] Hiljade Španaca, poštovaoca Alfreda di Stefana, odaje danas u Madridu počast legendarnom fudbaleru Reala, koji je juče preminuo u 88. godini.

Navijači Reala, ali i svi drugi ljubitelji fudbala strpljivo čekaju u redu ispred Realovog stadiona “Santjago Bernabeu”, gdje se nalazi kovčeg sa Di Stefanovim tijelom.

Kovčeg je, naravno, prekriven zastavom slavnog kraljevskog kluba, a pored su izloženi trofeji koje je Di Stefano osvojio sa Realom.

Među onima koji su danas došli da odaju počast Di Stefanu je i golman Reala i Španije Ikers Kasiljas. On se zadržao u kraćem razgovoru sa članovima najuže porodice preminule legende.

Di Stefano, čiji je nadimak bio Plava strijela, igrao je za Real od 1953. do 1964. i osvojio 5 uzastopnih titula šampiona Evrope i 8 trofeja u Primeri.

Telegrame saučešća porodici Di Stefano, pored ostalih, poslali su članovi španske kraljevske porodice i vlade, a najuticajniji dnevni listovi objavili su naslovne strane na kojima dominiraju njegove fotografije, uz epitete genije, legenda i savršen igrač.

I obični navijači koji čekaju u redovima sa ponosom govore o tome šta je Di Stefano uradio da Real postane jedan od najboljih klubova na svijetu.

“Veoma sam tužan, on je bio najbolji svih vremena. Da nije bilo njega, Real ne bi bio ovako veliki klub. Igrao je odbranu, organizovao igru i davao golove”, rekao je 28-ogodišnji navijač Havijer Lopez, koji je čekao u redu ispred “Bernabeua” obučen u dres Reala i sa istetoviranim grbom tog kluba na ruci.

Di Stefano je prošle subote doživio srčani udar, nakon čega je pao u komu, da bi juče preminuo u bolnici “Gregorio Maranon” u Madridu.

Direktor madridskog sportskog dnevnika “As” Alfredo Relano kazao je da su Di Stefanove partije tokom 50-ih godina prošlog vijeka siromašnim navijačima u izolovanoj Španiji, kojom je vladao fašistički diktator Fransisko Franko, donosile rijetke trenutke sreće.

“U takvoj, siromašnoj, staroj i zatvorenoj Španiji u drugoj polovini 50-ih ljudi su imali čemu da se raduju – velikim utakmicama koje je Real igrao tada u Kupu šampiona u Beogradu, Beču, Briselu i Glazgovu. Evropa se tih godina klanjala Španiji samo kada je Real sa Di Stefanom bio tu”, naveo je Relano.

Među ljudima koji su čekali u redu ispred stadiona našao se skoro pa vršnjak Di Stefana, 86-ogodišnji Hoze Luis Saura, koji je decenijama bio zaposlen u Realu.

On se prisjetio koliko je Di Stefano bio voljen u klubu.

“Vremenom sam ga dobro upoznao, kao igrača, ali i kao čovjeka. On je bio prijatelj sa svima”, zaključio je Saura.

Real treba da povuče dres sa brojem 9

Španski sportski dnevnik “Marka” smatra da bi madridski Real trebalo da povuče dres sa brojem 9 u čast najveće zvijezde u istoriji tog kluba, Alfreda Di Stefana.

“Di Stefano je bio prva prava svjetska fudbalska zvijezda. Njegova veličina je nemjerljiva, kolosalna. On je čovjek koji je promijenio sudbinu Reala i prvi fudbaler koji je bio sposoban da igra na skoro svim pozicijama”, ocjenjuje “Marka”.

Španski list ističe da je Di Stefano “mnogo više od činjenice da je osvojio 5 titula prvaka Evrope i 8 naslova šampiona Španije u 11 sezona koliko je igrao za Real, mnogo više od dvije Zlatne lopte, zaslužan jer je usadio prepoznatljiv karakter Realu, kojim je taj klub osvojio fudbalski “Olimp”.

“Marka” smatra da Di Stefano zaslužuje počast kakva dolikuje takvom fudbalskom velikanu.

“Ajaks je povukao dres sa brojem 14 u čast Krojfa, Napoli je povukao desetku Maradone, Inter četvorku Zanetija i Šalke sedmicu Raula…a niko od njih nije ni blizu obilježio istoriju kluba kako je to uradio Di Stefano u madridskom Realu”, zaključuje “Marka”.