Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI

[dropcap]LJUBLJANA[/dropcap] Četiri slovenačka zvaničnika suspendovana su jer su pomogli pop violinistkinji Vanesi Mej da se kvalifikuje za Zimske olimpijske igre u Sočiju, gdje je zauzela ubjedljivo posljednje mjesto.

Slavna violinistkinja se takmičila u Sočiju za Tajland pod imenom Vanesa Vanakom, koristeći prezime svog oca.

Ona je završila takmičenje posljednja u konkurenciji 67 takmičarki u oba olimpijska veleslaloma.

Vanesa je, da bi uopšte mogla da se kvalifikuje za Igre, morala da osvoji dovoljno bodova i to na zvaničim trkama u Švedskoj, Norveškoj, Sloveniji i Švajcarskoj.

Slovenačka skijaška asocijacija saopštila je da su pronađeni dokazi o namještenim rezultatima na trci koja je održana u januaru.

Predsjednik Slovenačkog saveza Jurij Zurej rekao je da su se neregularnosti odnosile na falsifikate rezultata i plasmana.

“Startna lista je uključivala osobu koja se nije ni takmičila, dok je osoba koja je pala u trci registrovana na visokom mjestu u konačom plasmanu”, rekao je Zurej.

On je istakao da Vanesa Mej možda nije ni znala o namještanju njenih rezultata.

Tridesetpetogodišnja Mej, koja je rođena u Singapuru i odrasla u Velikoj Britaniji, rekla je poslije trke u Sočiju da je “oduševljena” zbog učešća u trci koju je završila ukupnim vremenom 3:28,97 minuta, čak 50,1 sekundu sporije od pobjednice, Slovenke Tine Maze.

Slovenacka asocijacija predložila je 4 godine suspenzije za svoje sudije koji su bili umiješani u ovaj skandal, uključujući i predsjednika Alpske komisije Vlada Makuča.