Ivo Ištuk: Pokušali su me uvući u kladioničarsku mafiju

[dropcap]BEČ[/dropcap] Fudbalski trener iz BiH Ivo Ištuk izjavio je da je kladioničarska mafija htjela da ga uvuče u svoje poslove dok je radio u austrijskom drugoligašu Hartbergu.

“Menadžeri Muhamed Ćosić i Živko Budimir odveli su me u Austriju i pokušali uvući u kladioničarsku mafiju. Kada se sve završilo, kad sam obavio pripreme s klubom i sve ostalo, došli su mi kladioničari i tražili da štimam utakmice. Naravno, nisam to htio da radim, pa sam pobjegao”, izjavio je Ištuk.

On je objasnio kako je sve počelo.

“Sve smo dogovorili prošle sezone. Muhamed Ćosić me je odveo s pričom da će u klub ući Azerbejdžanci i unijeti milion evra. Trebalo je da oni budu glavni sponzori, koji bi pored trenera angažovali još pet mladih igrača s naših prostora. Cilj je bio pravljenje mlade ekipe koja će držati stabilnost u Drugoj ligi Austrije, ali i stvarati igrače za prodaju. Dogovorio sam s čelnicima kluba saradnju na tri godine i na početku je bilo sve OK – dok se nije pojavio Budimir. Umjesto Azerbejdžanaca kao glavni sponzor pojavila se kladionica iz Hercegovine, pa je Budimir od mene tražio da se taj milion vrati kroz kladionicu. Rekao je ‘moraš naštimati utakmicu, moraš ovo, moraš ono’. Naravno, ja to nisam htio i otišao sam. Kasnije su otjerali i njega”, kazao je Ištuk i dodao da Budimir ima krivičnu prijavu Suda BiH od Tužilaštva BiH za švajcarsku aferu s NK Travnik.

Ćosić je demantovao da ima ikakve veze s kladioničarskom mafijom.