Rešićeva otvorila Blanik kup

[dropcap]PRIJEDOR[/dropcap] Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, otvorila je danas u Prijedoru Deveti blanik kup “Prijedor 2014”, jedino takmičenje te vrste u BiH.

Rešićeva je pozvala učesnike, posjetioce i goste da učestvuju u humanitarnoj akciji prikupljanja novčane pomoći za udruženje djece sa posebnim potrebama u Doboju, koje je u majskim poplavama ostalo bez škole i sredstava za rad, za šta su namijenjena i sredstva od kotizacije.

“S obzirom na to da ide nova školska godina i da njih 12 ide u Osnovnu školu ‘Vuk Stefanović Karadžić’, cijenimo da bi im nešto od školskog materijala bilo veoma potrebno”, rekla je Rešićeva, koja treću godinu predsjedava organizacionim odborom ove manifestacije.

Goran Raca, pomoćnik ministra za sport Republike Srpske, rekao je da resorno ministarstvo već duži niz godina podržava ovaj kup i da želi da pohvali domaćina i organizatora, Aero-klub “Prijedor”, za sve aktivnosti u vazduhoplovnom sportu.

“Želim da naglasim onu drugu dimenziju koja izlazi iz okvira sporta, a to je implementacija projekta prekogranične saradnje u vazduhoplovstvu Evropske unije, koji se tiče poboljšanja korištenja kapaciteta aero-klubova u akcijama traganja i spasavanja, gdje se i vidi njihova multifunkcionalnost”, rekao je Raca.

Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora, poželio je učesnicima da dođu i iduće godine.

“Dan je predivan i očekujemo takmičenje na nivou. Svi koji učestvuju su pobjednici, a najboljima čestitamo”, rekao je Đaković.

Milan Marković, predsjednik Aero-kluba “Prijedor”, rekao je da u takmičenju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu “Urije” danas učestvuje 30 takmičara iz Poljske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH.

Učesnike i goste pozdravio je i pomoćnik ministra pravde BiH Srđan Radulj, poželjevši im lijepo vrijeme, bezbjedne letove i ugodan boravak u Prijedoru.

Ministarstva uprave i lokalne samouprave i porodice, omladine i sporta Republike Srpske ovogodišnji kup finansiraju sa po 3.000 KM, grad Prijedor sa 2.000 KM, a u finansiranju učestvuju i brojni sponzori i donatori.

Cilj takmičenja je jedrilicom blanik L23 sletjeti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene.

Pobjednik je onaj pilot koji dobije najmanje kaznenih bodova, a idealno je da postigne nulu, prenosi Srna.

Kako nam se čini, na otvaranju je bilo više političara nego takmičara.