Nemaju ugovor, a vezani klauzulom o obeštećenju!

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Košarkaški savez Republike Srpske uskoro će promijeniti pravilo po kojem mladi košarkaši, koji nemaju ugovor sa klubom, mogu da napuste klub bez obeštećenja.

Sada je situacija drugačija – ukoliko neko želi da napusti klub, klubu mora biti plaćeno obeštećenje u iznosu od 500 KM za svaku takmičarsku godinu provedenu u klubu. Jedan od onih kojima je ovo pravilo stvorilo problem je 14-ogodišnji Đorđe Predić, koji je želio da napusti banjalučki Ruki, jer je bio nezadovoljan uslovima i načinom rada u matičnom klubu.

“Da bi dječak promijenio klub u kojem je igrao jednu sezonu u pionirskoj selekciji, treba da platimo 500 KM. Ostane li još jednu, taj iznos će biti 1.000 KM i tako redom. Nije li to dužničko ropstvo? Sve troškove smo plaćali, ničim se nismo obavezali. Ne radi se o transferu igrača već o želji perspektivnog košarkaša da nastavi u školi koja u radu sa mladima primjenjuje savremene metode i da napusti okruženje u kojem je za pobjedu provodio po 40 minuta na terenu. Sama Odluka o plaćanju obeštećenja nije u skladu sa Zakonom o sportu, a poziva na akte Saveza koji već 12 godina nisu usklađeni sa istim. Ima li se u vidu činjenica da je suosnivač Rukija Ognjen Mihajlović, član Izvršnog odbora i član Arbitražne komisije KS RS, jasno je da ovakve odluke služe privatnim školama sporta koje i na lošem radu žele da zarade”, rekla je Ljubica Predić, Đorđeva majka. “Sezona je počela, moje dijete ne može igrati jer Područni košarkaški odbor Banjaluka registraciju za drugi klub uslovljava plaćanjem pomenutog iznosa. Pomoćnik ministra za sport u Vladi RS, kojem sam se obratila, rekao je da imaju pravo da mi ne odgovore. Kaže: ‘Zakonsko pravo administracije je da ćuti’!”

Darko Regoda, jedan od osnivača Rukija, nije želio da komentariše slučaj “Predić”, s kojim je upoznat i Boris Spasojević, predsjednik KSRS, pišu Nezavisne novine.

“Pravilo obeštećenja je usvojeno prije mog mandata kako bi se zaštitili klubovi i škole košarke koji ulažu u djecu. Međutim, doći će do izmjene te odluke. Predložili smo pravilnik po kojem dijete koje je plaćalo članarinu bez obeštećenja može preći u drugu školu košarke, a za one koji nisu plaćali članarinu da mora biti plaćeno obeštećenje. Odluka će biti usvojena za petnaestak dana na sjednici IO i biće unesena u Statut, koji mora biti usaglašen sa Zakonom o sportu”, istakao je Spasojević.

Što se tiče Mihajlovića, Spasojević je rekao da je on jedan od sedam članova IO i jedini koji ima školu košarke, te da svako ima pravo na svoje mišljenje i da se glasa natpolovičnom većinom.

Ombudsman

Odluka KSRS sitgla je i do ombudsmana za djecu RS.

Ova institucija je uputila preporuku KSRS da preispita opravdanost utvrđivanja “obeštećenja”, “otkupnine” i slično za djecu koja nisu vrhunski sportisti i koja nemaju zaključen ugovor sa klubom, navedeno je iz institucije ombudsmana.

Ministarstvo ne može da djeluje

Goran Raca, pomoćnik ministra za sport RS, rekao je da je Zakonom o sportu propisano da se učlanjenje i istup iz sportskog udruženja vrši u skladu sa pravilima nadležnog saveza i da je KSRS propisao obeštećenje.

“Na odluku je nezadovoljna strana imala pravo žalbe Arbitražnoj komisiji PKO Banjaluka, a, koliko znamo, to nije učinjeno. Umjesto toga, majka je zahtijevala da Odluku poništi ministrica porodice, omladine i sporta. U usmenim razgovorima sa zaposlenima iz Ministarstva joj je obrazloženo da ministrica nema nadležnost za takvo pravno dejstvo. Upućena je da se obrati inspekciji ukoliko smatra da postoje neregularnosti u radu sportskih organizacija. Što se tiče ćutanja, ne radi se o ćutanju administracije, nego o tome da majka Đorđa Predića i on nisu iscrpili dozvoljene žalbe predviđene Zakonom u okviru KSRS, a obraćaju se Ministarstvu sa nizom prijedloga kako bi registracija i obeštećenje trebalo da budu riješeni. Ministarstvo nema zakonski osnov da djeluje u ovom slučaju”, rekao je Raca.