Rahmanov zadržao vođstvo, pet lidera na B turniru

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Za razliku od prethodna dva kola, juče je na A turniru 44. međunarodne šahovske manifestacije “Bosna 2014”, koja se održava u Sarajevu od 30. maja do 6. juna, viđen veliki broj odlučenih partija.

Na prvoj tabli je sklopljen brzi remi u partiji Jovanović – Rahmanov, dok je na drugoj Kovačević ispustio prednost protiv Glejzerova i partija je završena remijem. Hrvatski reprezentativac Zdenko Kožul je vodeći crne figure savladao Bojana Kurajicu i time se približio vodećem Rahmanovu na pola poena.

Uzbudljiv je bio duel na 4. tabli Jilmaz – Ulibin. Ruski velemajstor je žrtvovao materijal za napad. Ipak odličnom odbranom svog kralja Jilmaz je trijumfovao.

Stanje na tabeli poslije 6. kola: Rahmanov 5, Kožul, Jilmaz i Glejzerov 4½, Jovanović, Šebenik, Kovačević, Bok, Palac i Bosiočić 4…

Top mečevi u sljedećem kolu su: Kožul – Rahmanov, Glejzerov – Jilmaz, Bok – Jovanović, Bosiočić – Palac i Kovačević – Šebenik.

Na B turniru su, nakon velike borbe, ostvareni sljedeći rezultati na prvih pet tabli: Vajić – Bogdanović remi, Salihović – Mrnđić remi, Hadžović – Hodžić 0:1, Stavnjak – Žarković remi i Bućan – Muratović 1:0.

Ovim su se FM Nihad Hodzić i Eldin Bućan izjednačili po broju poena sa liderima iz prethodnog kola Bogdanovićem, Salihovićem i Vajićem.

Stanje na tabeli je sljedeće: Bogdanović, Salihović, Vajić, Hodžić i Bućan 5, Stavnjak, M. Mrnđić, Veleski, Žarković, Unuk, Simić i Turk 4½…

Značajniji parovi 7. kola su: Bogdanović – Bućan, Salihović – Hodžić i Simić – Vajić.