Rada Pejić dijeli pravdu u kopačkama (FOTO)

[dropcap]SRBAC[/dropcap] Rada Pejić iz Sitneša kod Srpca ima svega 19 godina, a već dvije godine dijeli pravdu na fudbalskim terenima u Republici Srpskoj!

Ona je još 2012. položila za sudiju Područnog fudbalskog saveza Gradiška, a uskoro bi mogla dobiti republičku licencu, čime bi stekla pravo da sudi i u ženskoj Premijer ligi BiH, piše Glas Srpske.

Da ovaj sport nije rezervisan samo za muškarce, ona je potvrdila još kao petnaestogodišnjakinja kada je prvi put zaigrala fudbal sa drugarima iz komšiluka. Prije toga je sate provodila pred malim ekranom, diveći se bravurama svjetskih fudbalskih zvijezda, a onda i sama zaigrala sa muškarcima na lokalnim fudbalskim turnirima u Srpcu i Sitnešima.

Odmah se pokazalo da posjeduje nesvakidašnji talenat, zbog čega je počela da trenira u Ženskom fudbalskom klubu Borac, a zatim i u ŽFK Banjaluka. Sa Banjalučankama je osvojila prvenstvo i Kup Republike Srpske prije dvije godine.

“Tada mi se pružila šansa da počnem da se bavim i suđenjem utakmica nižeg ranga, što sam odmah prihvatila. Po završetku srednje škole u potpunosti sam prestala da aktivno igram i opredijelila se za sudijski dres. Redovno sam dijelila pravdu kao glavni sudija u omladinskoj ligi, a zatim kao pomoćni sudija u Područnoj ligi. Ubrzo je stigao i poziv od Fudbalskog saveza Republike Srpske da učestvujem na seminaru sudija Premijer ženske lige BiH”, rekla je Pejićeva.

rada_pejic

Tamo je odradila pripreme i kondicione testove koje je položila, a zatim je odlučila da prihvati poziv za B listu sudija, jer je već ranije ispunila kvotu od 14 odsuđenih utakmica kao pomoćni sudija.

“Do kraja godine trebalo bi da dostavim kompletnu dokumentaciju u Fudbalski savez BiH, a ukoliko položim testove, onda ću dobiti najvišu licencu čime bih se u potpunosti afirmisala kao sudija i ostvarila svoj san”, istakla je.

Iako je skinula igrački dres, ona će povremeno zaigrati fudbal na revijalnim takmičenjima, poput tradicionalnog turnira u rodnim Sitnešima, gdje najveću atrakciju predstavlja duel ženskih fudbalskih timova.

“Tada se okupi nekoliko djevojaka iz Sitneša i okolnih mjesta i zabavljamo gledaoce fudbalskim majstorijama. Imam lijepe uspomene sa lokalnih turnira u malom fudbalu, na kojima sam osvajala druga i treća mjesta igrajući ravnopravno sa dječacima”, dodala je Rada.

Najviše je zahvalna svom bratu koji ju je uveo u svijet fudbala i bukvalno natjerao da zavoli ovaj sport i posveti mu svoj život.

Nezaposlena

Pejićeva je trenutno angažovana samo kao fudbalski sudija, ali se i pored toga trudi da pronađe redovan posao.

“Završila sam prošle godine Poljoprivrednu školu u Banjaluci. Bila bih srećna kada bih dobila posao u struci ili neki drugi radni angažman, kako bih obezbijedila sigurnu egzistenciju”, naglasila je Pejićeva.