Prvo zajedničko vaterpolo takmičenje u BiH

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Prvi Kup BiH za vaterpoliste predviđen je za 31. avgust u Neumu.

Upravni odbor Vaterpolo saveza BiH trebalo bi da se sastane narednih dana i potvrdi ovaj termin, ali je to praktično već riješena stvar.

“Očekujem potvrdu ponuđenog termina. Ujedno, raspisaćemo i poziv klubovima da se prijave za učešće”, izjavio je Ivan Lakić, predsjednik VS BiH.

Iako se očekivalo da će prvo seniorsko prvenstvo BiH u vaterpolu početi u maju, pa zatim i sredinom avgusta, do toga neće doći jer je početak prolongiran za septembar, piše Glas Srpske.

“Prema sadašnjim planovima, prvo zajedničko prvenstvo počeće nakon što se odigra Kup, to jest u septembru, kada djeca krenu u školu. To što će takmičenje početi tada nije nam neki veliki problem jer će se utakmice igrati samo u Banjaluci i Sarajevu, budući da ova dva grada imaju adekvatne zatvorene bazene”, kazao je Lakić.

Na predstojećem Kup takmičenju očekuje se da nastupi šest ekipa, i to dvije iz Banjaluke, tri iz Sarajeva i jedna iz Neuma.

“Pravo stanje sa brojem ekipa još ne znamo. Znamo da postoji dosta škola vaterpola, kao i klubova koji imaju samo mlađe kategorije, ali su nam potrebni seniori. Tek nakon što se prijave znaćemo na koliko ozbiljnih timova možemo da računamo”, istakao je Lakić.

U Republici Srpskoj postoje tri kluba i sva tri su iz Banjaluke: Banjaluka, Fortuna i Student, dok u FBiH postoji 8 ekipa. U Sarajevu je registrovano 6 klubova: GKVS Sarajevo, Akademija B, Torpedo, Mladost, Orka i Dabar, u Zenici je GKVS Čelik Željezara Zenica, te Jadran Neum iz Neuma. Ostaje da se vidi koji od ovih klubova će se prijaviti za prvi Kup i prvenstvo BiH.

Utakmice

Klubovi u BiH koji imaju seniorske ekipe formu održavaju igrajući međusobne sparing utakmice, dok ekipe iz Banjaluke često igraju na turnirima u Srbiji.

Jedino se Jadran iz Neuma tokom sezone aktivno takmiči, i to u Drugoj ligi Hrvatske.