Pomoć za obnovu Olimpijskog muzeja

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Sarajevska opština Centar je Olimpijskom komitetu BiH donirala 20.000 KM namijenjenih za rekonstrukciju zgrade Olimpijskog muzeja koja je potpuno devastirana u ratu, tačnije 27. aprila 1992.

Tim povodom protokol su potpisali Dževad Bečirević, načelnik opštine Centar, i Siniša Kisić, predsjednik OK BiH. Ovom događaju prisustvovao je i Edin Numankadić, direktor muzeja koji čuva sjećanja na 14. zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984.

“Muzej je otvoren 8. februara 1984, a 1992. je potpuno uništen. Prije deset godina otvorili smo muzej u Olimpijskoj dvorani ‘Huan Antonio Samaran – Zetra’, a otvorio ga je Žak Rog, tadašnji prvi čovjek MOK-a. Stara zgrada Olimpijskog muzeja još je devastirana. Do sada su obavljeni radovi na rekonstrukciji krova, vrata, prozora i betoniranja unutrašnjosti. Za potpunu rekonstrukciju potrebno je oko milion KM. Nadamo se da ćemo uz pomoć državnih institucija i stranih organizacija uspjeti obnoviti ovaj veličanstveni objekat”, rekao je Numankadić.

Kisić je u ime OK BiH pozdravio inicijativu opštine Centar i zahvalio načelniku Bečireviću.

“Zgrada Olimpijskog muzeja, poznata kao ‘Vila Mandić’, nalazi se pod zaštitom države BiH. Proglašena je kulturno-istorijskim spomenikom od izuzetne važnosti za našu zemlju. Želja nam je da što prije uradimo njenu rekonstrukciju i zgradu otvorimo u njenom punom sjaju. Postoji veliki broj zainteresovanih organizacija i međunarodnih institucija da nam pomognu i zbog toga sam optimista”, rekao je Kisić.