Pistorijus može da nastavi karijeru

[dropcap]JOHANESBURG[/dropcap] Međunarodni paraolimpijski komitet potvrdio je da će Oskaru Pistorijusu biti dozvoljeno da nastavi karijeru, iako je osuđen za ubistvo iz nehata.

Pistorijus je u petak osuđen za ubistvo iz nehata, pošto je prethodno oslobođen optužbi za ubistvo s predumišljajem svoje djevojke Reve Stenkamp, piše B92.

Južnoafričkog atletičara izricanje kazne čeka 13. oktobra, do kada će zbog položene kaucije ostati u kućnom pritvoru. Pistorijus bi za ubistvo iz nehata mogao da bude osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina, a takođe bi mogao da dobije uslovnu kaznu.

27-godišnji Pistorijus je posljednjih godina postao jedan od najpoznatijih atletičara na svijetu, koji je bio dominantan u paraolimpijskim disciplinama, a takođe se takmičio i u olimpijskim na visokom nivou.

“Oskar je uradio mnogo za paraolimpijski pokret, bio je inspiracija mnogima, ali je trenutno njegov prioritet da vidi šta će sudija odlučiti. Ako bude želio da nastavi svoju atletsku karijeru, mi mu ne bismo stajali na putu, dozvolili bismo mu da se ponovo takmiči”, rekao je Kreg Spens, direktor komunikacija Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Izvršni direktor Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Havijer Gonsales priznao je da je Pistorijus imao ključnu ambasadorsku ulogu za paraolimpijski sport.

“To neće promijeniti ni ova osuda. Njegovo suđenje nije imalo nikakav negativni uticaj na paraolimpijski pokret. Od Londona, poslije Sočija, vidjeli smo nevjerovatan rast u svim našim aktivnostima i radujemo se Riju i Pjongčangu”, rekao je Gonsales, “Oskar je bio ključni ambasador za naš pokret u periodu od 2008. do 2012. godine. Od tada je paraolimpijski pokret imao i druge ambasadore koji su globalno prepoznatljivi i vjerujemo da ćemo nastaviti sa širenjem do 2016. godine”.

Pistorijus je ušao u istoriju 2012. godine kada je postao prvi čovjek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4×400 metara. Na Paraolimpijskim igrama je osvojio dva zlata i jedno srebro.