Otvoren međunarodni šahovski turnir “Bosna 2014”

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Tradicionalni Međunarodni šahovski turnir “Bosna 2014”, koji se u organizaciji Šahovskog kluba Bosna održava 44. put, danas je svečano otvoren u sarajevskom hotelu “Radon Plaza”.

Dobrodošlicu igračima iz cijelog svijeta poželio je Nusret Čaušević, predsjednik Upravnog odbora Šahovskog kluba Bosna, podsjetivši da je prvi šahovski turnir u Sarajevu održan daleke 1957.

U međuvremenu je ŠK Bosna postao četverostruki evropski šampion, a turnir “Bosna” jedan od najvećih šahovskih otvorenih turnira u svijetu, javlja Fena.

“Nesumnjivo je da je ŠK Bosna evropski klupski lider, a bogatoj šahovskoj tradiciji u glavnom gradu BiH svjedoče i imena čak šest svjetskih šampiona koji su proteklih godina učestvovali na ovom turniru”, rekao je Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije.

Velemajstor Borki Predojević se zahvalio na ukazanoj časti da ove godine bude direktor turnira na kojem se prethodnih 10 godina uspješno takmičio.

Istakao je da je među 40 učesnika A turnira više od 17 velemajstora, a glavni favoriti su Hrvoje Stević iz Hrvatske, ruski šahista Aleksandar Rahmanov, te Holanđanin Benjamin Bok.

Boje BiH braniće, između ostalih, Denis Kadrić i Dejan Marjanović.

Na B turniru je prijavljeno više od stotinu igrača, koji će sigurno pružiti zanimljive partije do 6. juna.

Predojević je podsjetio i na aktuelnu situaciju nakon što su zemlje u regionu pogođene velikim poplavama i naglasio da će igrači iz BiH, Hrvatske i Srbije učiniti sve da skrenu pažnju svojim kolegama i šahovskim organizacijama, kao i medijima iz cijelog svijeta, na neophodnost humanitarne pomoći stradalom stanovništvu.

Simboličnim povlačenjem prvog poteza turnir je zvanično otvorio poznati bh. sportista, olimpijac Nedžad Fazlija.

Međunarodni šahovski turnir “Bosna 2014” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i sport Vlade Kantona Sarajevo, Federalnog Ministarstva za kulturu i sport, te Ministarstva civilnih poslova BiH.