Od Đokovića za bh. vrtiće 100.000 evra

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Fondacija “Novak Đoković” doniraće Bosni i Hercegovini 100.000 evra, a novac će biti iskorišten za rekonstrukciju dva vrtića u Sanskom Mostu i Šamcu.

Fondacija najboljeg srpskog tenisera doniraće ukupno 110.000 evra UNICEF-u u BiH i Hrvatskoj za sanaciju štete od poplava, a od tog novca 10.000 evra će UNICEF u Hrvatskoj uložiti u nabavku dezinfekcionih sredstava za zaštitu od zaraza i komaraca, koji na poplavljenom području ugrožavaju zdravlje djece.

“Poplave su ujedinile ceo region u teškim trenucima i vrlo je važno da i sada, u periodu obnove, ostanemo ujedinjeni i pomažemo jedni drugima kako bi faza oporavka bila što kraća. S obzirom na to da nemamo kancelarije u BiH i Hrvatskoj, odlučili smo da 110.000 evra namenjenih obnovi vrtića i nabavci urgentnih paketa pomoći doniramo lokalnim kancelarijama našeg dugogodišnjeg partnera, UNICEF-u, čiji je Novak ambasador”, izjavila je Jelena Ristić, direktor Fondacije “Novak Đoković”, a preneo sajt Fondacije.

Vrtiće u Šamcu i Sanskom Mostu do poplava je pohađalo više od 300 djece.

“UNICEF u BiH je veoma zahvalan Fondaciji za najavljenu donaciju za rekonstrukciju i opremanje dvije predškolske ustanove, čime će se omogućiti da se djeca što prije vrate normalnom životu. Mi nastavljamo da mobilišemo podršku, jer je ostalo manje od 70 dana za oporavak ili opremanje obrazovnih ustanova, kako bi bio omogućen normalan početak školske godine 1. septembra. Najmanje 11 predškolskih, 80 osnovnih i 12 srednjih škola je prijavljeno kao teško oštećene i traže zvaničnu pomoć za opremanje ili rekonstrukciju (na osnovu zahtjeva nadležnih ministarstava obrazovanja). Dodatno, školama će biti potreban i namještaj, didaktički materijali i druge stavke”, izjavila je Florens Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Gorana Džudža Jakovljević, predstavnica Fondacije, uručila je u petak ček u vrijednosti od 110.000 evra Majklu Sent-Lotu, direktoru UNICEF-a u Srbiji, koji će novac raspodijeliti u BiH i Hrvatsku.

“Želim da zahvalim Fondaciji ‘Novak Đoković’ za velikodušnu donaciju. Sredstva će se koristiti kako bismo pomogli komšijama sa rekonstrukcijom i popravkom dvije predškolske ustanove i nabavkom sredstava za dezinfekciju. Ipak, donacija će učiniti mnogo više – ona će pomoći djeci iz poplavljenih područja da vrate normalno djetinjstvo, ostvare prava na obrazovanje i igru i da u potpunosti ostvare potencijal. Ona, takođe, pokazuje Novakovu iskrenu želju da pomogne djeci, bez obzira na to odakle potiču”, istakao je Sent-Lot.

Na donaciji je zahvalan i UNICEF u Hrvatskoj.

“Od srca zahvaljujemo Fondaciji ‘Novak Đoković’ na donaciji, koja će doprinijeti zaštiti zdravlja djece pogođene poplavama u županjskoj Posavini. Zahvaljujući donaciji, za više od 1.000 djece osigurana je zaštita od zaraza nabavkom dezinficijensa, te zaštita od komaraca, koji na poplavljenom području ugrožavaju zdravlje djece”, istakla je Valentina Otmačić, predstavnica UNICEF-a za Hrvatsku.