Nurkić: Dokazaću se Denveru

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Jusuf Nurkić (19), mladi i seniorski košarkaški reprezentativac BiH, od četvrtka je igrač NBA ekipe Denver Nagetsi.

Mladi i jako talentovani centar proteklu sezonu je odigrao sjajno u dresu zagrebačke Cedevite, pa je na ovogodišnjem NBA draftu izabran kao 16. pik od strane Čikago Bulsa, koji su ga trejdovali u Denver, kaže za Nezavisne novine.

“Od četvrtka sam i zvanično igrač Denvera. Potpisao sam četvorogodišnji ugovor, a Nagetsi mi nisu pravili nikakve probleme kad je u pitanju moj nastup za mladu i seniorsku reprezentaciju BiH. Postigli smo dogovor i nakon reprezentativnih obaveza odlazim u Ameriku”, rekao je Nurkić, koji je sinoć sa saigračima iz mladog bh. tima počeo lov na osvajanje titule EP B divizije, koje se od 10. do 20. jula održava u Sarajevu.

Šta očekujete od svoje prve sezone u NBA?

NURKIĆ: Očekujem i nadam se da ću dobiti priliku da pokažem šta znam. Želim da se izborim za mjesto u timu i NBA ligi.

Šta Denver očekuje od Vas?

NURKIĆ: Dok su odlučili da potpišu ugovor sa mnom znači da imaju neke planove. Moje je da vrijedno radim, treniram i što više napredujem. Nisu mi dali nikakve posebne upute na čemu bi trebalo posebno da radim do dolaska u Denver.

Da li ste od Mirze Teletovića zatražili neki savjet?

NURKIĆ: Nisam se još sreo sa Teletovićem, svakako ću razgovarati s njim o NBA ligi. Njegovo iskustvo bi mi moglo biti od velike koristi prilikom prilagođavanja na američki stil života i NBA.

Posljednjih dvadesetak dana puno Vam se toga dogodilo u karijeri. Kako se nosite s tim?

NURKIĆ: Pošteno govoreći, dosta sam umoran od svega što se dešavalo u posljednje vrijeme. Od putovanja, raznih zbivanja u SAD, pa do prilagođavanja na različitu vremensku zonu, ali i klimu. Međutim, nije mi ništa teško jer želim da napredujem kao igrač i da napravim što više u svojoj karijeri.

Postali ste NBA igrač, a nastupićete za U20 selekciju BiH na EP B divizije. Zbog čega ste prihvatili poziv selektora Alena Abaza?

NURKIĆ: Uživam igrajući u dresu s državnim grbom, bez obzira o kojoj se selekciji radi. Prije dvije godine sam s istim ovim momcima koji su sada u mladoj selekciji izborio plasman u A diviziju u juniorskoj konkurenciji. Sada želim napraviti to isto. Ovi momci su moja generacija i želim im pomoći koliko god mogu. Nisam došao ovdje da bi se individualno dokazivao i podizao sebi rejting. Naprotiv, želim igrati timsku košarku i na kraju osvojiti Evropsko prvenstvo B divizije.