Ni Mundijal ne puni kafiće u Banjaluci

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Iako je Svjetsko prvenstvo u fudbalu u jeku, gradski kafići su poluprazni, a ugostitelji kažu da je svemu kriva besparica i da ne pamte lošiji period.

Milenko Šikman, kojeg smo zatekli kako gleda utakmicu u kafe-baru “Kubana”, rekao je da je kafić jedino mjesto gdje na miru može pogledati utakmicu.

“Obožavam fudbal i ne propuštam nijednu utakmicu. Međutim, u takvoj sam finansijskoj situaciji da sebi ne mogu priuštiti da svaku utakmicu gledam u kafiću. Gledao sam otvaranje prvenstva ovdje, a ostale utakmice sam pratio kod kuće”, rekao je Šikman za Glas Srpske.

Bojan Rajković kaže da je prije četiri godine, odnosno za vrijeme prošlog Svjetskog prvenstva u fudbalu, u gradskim kafićima bilo puno više ljudi.

“Pretpostavljam da je uzrok slabe posjećenosti kafića u vrijeme Mundijala besparica i kriza”, rekao je Rajković.

Konobar u “Snek baru” kazao je da je posjećenost za vrijeme Svjetskog prvenstva jako slaba, ali da zavisi i od utakmice koja se igra.

“Posjećenost za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu je, inače, za 30 odsto veća od uobičajene posjete kad nema nikakve utakmice na televiziji. Veče prije, na primjer, skoro da nije bilo nikoga u baru”, rekao je konobar.

Dodao je da je nešto više gostiju bilo na dan otvaranja prvenstva, a bilo ih je i onih večeri kad su igrale Hrvatska, BiH, Italija i Francuska.

“Nadamo se da će više gostiju biti kad bude završena grupna faza”, rekao je on.

U kafe-baru “Arija” kazali su da nema razlike u posjećenosti za vrijeme Mundijala i prije njega.

“U kafić dolaze uvijek isti gosti i sa istim razlogom, nema neke razlike u posjećenosti”; rekao je konobar.

U “Mustang baru”, koji inače uvijek vrvi od zaljubljenika u fudbal, u četvrtak veče izbrojali smo svega nekoliko gostiju.

Radno vrijeme

Ugostiteljski objekti za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu radiće duže nego što je to uobičajeno.

Ugostiteljskim objektima smještenim ispod stambenih zgrada radno vrijeme je svaki dan od 7 do 24 časa, bez vremena tolerancije.

Za kafiće van stambenih zgrada radno vrijeme radnim danom pomjera se sa 24 za jedan čas, bez vremena tolerancije.