Nada Tešanović: Pomažemo talentima da odu u druge države

[dropcap]TREBINJE[/dropcap] Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, izjavila je danas u Trebinju, otvarajući Balkansko prvenstvo u džudou, da Srpska ima izuzetne sportske talente koje resorno ministarstvo podržava stipendiranjem.

“Nadam se da će ubuduće mladim generacijama biti omogućeni bolji uslovi treniranja i veće stipendije da bi ostajali na ovom području i branili boje Srpske”, rekla je Tešanovićeva na otvaranju Balkanskog prvenstva u džudou za seniore i seniorke u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, koje je okupilo 200 takmičara iz više zemalja.

Kao neke od perspektivnih džudista u Srpskoj koje je podržalo Ministarstvo, Tešanovićeva je navela braću Stefana i Nemanju Majdov, te Aleksandru Samardžić, koji su, kako je rekla, zaslugom kluba i Ministarstva porodice, omladine i sporta otišli u druge države, gdje imaju bolje uslove!?

Tešanovićeva je ocijenila da je veoma značajno održavanje Balkanskog prvenstva u Trebinju, ne samo za ovaj grad već i za cijelu Republiku Srpsku, te da je važno i turistički, ali i zbog toga što sport spaja ljude i širi prijateljstvo, prenosi Srna.

“Mnogo nam znači kada se na jednom mjestu okupi toliko takmičara iz više balkanskih zemalja koji će reći da su bili u Trebinju, da je organizacija bila dobra, a Republika Srpska prelijepa”, istakla je Tešanovićeva.

Ona je pohvalila organizatora prvenstva, domaći Džudo klub “Leotar”, te podsjetila da su iz ovog kluba ponikli veliki sportisti “koji su osvojili i osvajaju najveće medalje”.

“Veoma važno je da se sport razvija i da imamo što više sportista. Doći će vrijeme kada će i oni ostajati na našim prostorima”, rekla je Tešanovićeva.

Branislav Crnogorac, predsjednik Džudo saveza BiH, istakao je da takmičenje protiče u najboljem redu, a činjenica da su prisutni osvajači evropskih, olimpijskih i svjetskih medalja govori o kvalitetu takmičenja.

Na dvodnevnom prvenstvu učestvuju takmičari iz BiH, Srbije, Crne Gore, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Albanije.

Organizatori takmičenja su džudo klub “Leotar” i Javna ustanova “Trebinjesport”.