Mensur Peljto uhapšen zbog ratnog zločina

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Bivši bokser Mensur Peljto uhapšen je danas na području Sarajeva zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području Brčkog, potvrdio je za Peljtin advokat Faruk Balijagić.

“Pripadnici SIPA su uhapsili Peljtu zbog navodnog mučenja ratnih zarobljenika, odnosno postoje svjedoci koji tvrde da je ošamario zarobljenika. Radi se zapravo o tome da se Peljto u mjestu Gluhakovac, zajedno sa drugim stanovnicima, suprotstavio četničkoj formaciji iz Bijeljine koja je pomagala Crvenim beretkama da civilno nesrpsko stanovništvo odvedu u logor ‘Luka’ u Brčkom, gdje će kasnije mučiti i pobiti veliki broj ljudi”, rekao je Balijagić za Klix.ba.

Prema Balijagićevim riječima, Peljto je tada napravio odstupnicu za svoje komšije kako bi oni prebjegli u susjednu Hrvatsku, na područje opštine Županja.

“Peljto će sutra u 11 sati biti predan u nadležnost tužiocu Brčko Distrikta”, naveo je Balijagić.

Preživjeli svjedoci, međutim, tvrde drugačije.

Jedan od ratnih zarobljenika, Vasiljko Todić iz Brčkog, koji je 83 dana proveo u logorima u Gornjem Rahiću i Maoči, izjavio je Srni da se danas uhapšeni Mensur Peljto iživljavao nad zarobljenim Srbima.

“Bili smo zatvoreni u komori za dozrijevanje voća na Okrajcima kod Gornjeg Rahića, a Mensur Peljto često je dolazio zajedno sa Šokom /Redžepom Salajem/ da nas tuku. Imao je običaj da kaže da Srbi vole slogu i onda nas je okupljao u krug da klečimo. Potom nas je udarao čizmom u grudi i obarao na beton. Bili smo na ivici snage od udaraca, a on nas je nagonio da ustanemo i onda je ponavljao svoju vježbu, jer kažu da je bio karatista”, ispričao je Todić.

Upitan da li je vidio ili čuo za neko ubistvo koje je Peljto počinio, Todić je rekao da ne zna za tako nešto.

Pripadnici SIPA su uhapsili Mensura Peljtu zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na području Brčkog.

SIPA je Peljtu uhapsila u Sarajevu na osnovu istrage koju protiv njega vodi Tužilaštvo Brčko distrikta.

Kako je ranije pisao SportABC, u Mostaru je 18. juna održana Izborno-izvještajna skupština Bokserskog saveza Federacije BiH na kojoj je odlučeno da Mensur Peljto i Enes Peštek popune upražnjena mjesta u Upravnom odboru Bokserskog saveza BiH.

Peljto je, tada je rečeno, bivši uspješni bokser, koji je tokom karijere “na najbolji način promovisao našu zemlju”, a posljednjih godina se pokazao kao kao odličan sportski radnik i entuzijasta.

“Zbog svojih dobrih ideja i realizovanih projekata, te menadžerskih sposobnosti, izabran je na ovu funkciju”, stajalo je u saopštenju Bokserskog saveza FBiH.

Biće zanimljivo vidjeti reagovanje bokserskih saveza FBiH i BiH.