Ljekar Adnan iz Tuzle: Novače, u tvoju čast ću uvijek podići tri prsta!

[dropcap]TUZLA[/dropcap] Ljekar iz Tuzle, Andan Burina, uputio je srpskom teniseru Novaku Đokoviću otvoreno pismo.

Pismo prenosimo u cjelosti.

“Dragi Novak, kroz istoriju dešavale su se kataklizme i katastrofe. Nestajali su kontinenti, nestajali su narodi… Nažalost, na ovim prostorima nam se nedavno desila nova. Nezapamćene poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj odnijele su mnoge živote, odnijele teško stečene kuće i domove, a donijele bol i tugu.

Kao što uvijek biva, prvo su komšije počele međusobno da se pomažu. Svijet je u početku na kašičicu dobijao informacije, a onda si ti taj svijet uzburkao. Iz elektronskih i pisanih medija slao si iskrenu podršku svima kojima je bila potrebna. I ne samo to, kroz odricanje novčane nagrade za osvojeni Rim u korist poplavljenih, samo si dodatno pokazao ko si ti zaista. Poslije tebe, počeli su neki sportisti da se slično ponašaju, ali način kako si ti sam to uradio je da se ne zaboravi.

Možda su mi smetala tri tvoja podignuta prsta nakon tvojih pobjeda, jer su me podsjećala na podignuta tri prsta nekih drugih, bradatih, prljavih, koji su slavili silovanja i ubijanja tu oko mene. Međutim, tri prsta su tvoje nasljeđe i tvoj simbol, a zbog svog stava, ničim natjeranog, i bez zadnje namjere iskazanog na najhumaniji način dostojan čovjeka, potrudiću se da te bilo gdje gledam uživo i tamo, zajedno s tobom, nakon tvoje pobjede, i sam podignem tri prsta tebi u čast. Bravo, Novak Đoković! S poštovanjem, Adnan Burina.”