Korak ka ujedinjenju karate sporta u BiH

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak koji je za cilj imao rješavanje problema u karate sportu u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je okupio sve aktere karate sporta koji je u BiH fragmentiran i razjedinjen, s obzirom na to da takmičari iz BiH godinama ne nastupaju zajedno na takmičenjima.

Kako je agenciji Fena kazao generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić, sastanak je rezultirao zaključcima koji vode ka ujedinjenju ovog sporta.

“Svi klubovi će se, kako i nalaže Zakon o sportu, uključiti u Federalni karate savez, odnosno Karate savez RS, koji će nakon toga formirati Karate savez BiH. Tako ćemo imati sve sportiste iz karate sporta pod jednim državnim, krovnim savezom”, rekao je Fazlagić.

Dodao je da će na takmičenje u Baru, koje počinje za dva dana, prvi put nakon dugo vremena nastupiti zajedno najbolji karate sportisti iz cijele BiH i da će u najjačem sastavu predstavljati BiH.

Sportisti će na tom takmičenju nastupiti pod okriljem dosadašnjeg Karate saveza BiH, koji je godinama egzistirao.

Fazlagić je naveo da je novi sastanak zakazan za 7 dana, na kojem će učesnici današnjeg sastanka donijeti potvrde iz svojih baza da podržavaju ove prijedloge.

“To što žele da postignu dogovor je ogroman napredak. Sada moramo biti malo strpljivi da se to sve potkrijepi i validnom dokumentacijom te ovjeri u Ministarstvu pravde”, kazao je Fazlagić.