Gec: Želimo jedinstven karate savez

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Predstavnici karate klubova, članova Karate saveza Federacije BiH i Karate saveza Republike Srpske, protestovali su danas ispred Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Generalni sekretar Karate saveza Federacije BiH Mujo Gec izjavio je da su predstavnici klubova apelovali na nadležne institucije da obustave nezakonito predstavljanje karate sporta Bosne i Hercegovine u međunarodnim asocijacijama, te da registruju Karate savez BiH u skladu sa zakonima.

“Apelovali smo su na Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH – Sektor za sport i Olimpijski komitet BiH (OK BiH) da se Karate savez Bosne i Hercegovine konačno registruju u skladu sa Zakonom o sportu BiH, Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH, te u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, rekao je Gec.

Naglasio je da su u toku razgovori s predstavnicima OK BiH, koji su voljni da se konačno pronađe rješenje za probleme u Karate savezu BiH, a imaju ovlaštenja da povuku određene poteze koji bi mogli dovesti do zakonski registrovanog saveza na nivou BiH.

Predstavnici klubova i saveza tražili su od Izvršnog komiteta Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine suspenziju nelegalnih predstavnika karate sporta Bosne i Hercegovine u Svjetskoj karate federaciji (WKF).

“Došli smo u Olimpijski komitet BiH jer on kao krovna institucija koja predstavlja sport u BiH može obustaviti međunarodne nastupe svih reprezentacija koje nisu i neće da se objedine u skladu sa Zakonom o sportu. Očekujemo da će donijeti rješenje koje će nam omogućiti da se registrujemo na jedinstven i zakonit način”, dodao je Gec.