Kako su ljuti Manijaci na Tušnju postali krotke ovčice (VIDEO)

[dropcap]TUZLA[/dropcap] Nije novost da klupske uprave u bh. fudbalu titraju jaja navijačkim grupama kako bi ih ostavili na miru, podržavali, pljeskali im i dizali ih u nebesa.

To uvlačenje navijačima u neku stvar ponekad zna biti kontraproduktivno, a pokazalo se to i na utakmici Sloboda . Željezničar, piše u komentaru koji je objavio tuzlalive.ba.

Neprijateljstva između navijačkih grupa dva kluba nisu novost i zato se sa puno senzibiliteta treba prilaziti organizaciji svake utakmice ova dva tima, bez obzira na to gdje se tekma igra, na Tušnju ili na Grbavici.

Ako je Savez proklamovao pravila sigurnosti, kojih se svaki klub mora pridržavati, postavlja se pitanje odgovornosti uprave Željezničara za incidente koje su sarajevski Manijaci priredili juče na Tušnju. Naime, uprava Željezničara je uoči utakmice izdala saopštenje za javnost u kojem je tražila da se navijačima njihovog kluba omogući dolazak na stadion i sigurnost.

Pod pritiskom s Grbavice, tuzlanska policija je to i učinila i – pogriješila! Tek što su stigli na Tušanj Manijaci su, suprotno saopštenju Željine uprave, počeli ugrožavati sigurnost drugih: domaće publike, vatrogasaca, kamermana, novinara, igrača, redara, policije i inih, gađajući iz pirotehničkim sredstvima.

Naravno, uslijedila je reakcija dijela domaćih navijača, pa je bilo razmjene “bojnog arsenala”, čak gađanja gostiju iz Sarajeva u loži stadiona, ali na sreću, bez teških posljedica.

Šta bi se desilo, međutim, da policija nije zauzdala razularene huligane iz Sarajeva? Da su, recimo, prošli u grad gdje su u ranijim prilikama razbijali i palili, skrnavili spomenike tuzlanskoj mladosti, napadali ljude, pa da i ovoga puta sprovedu svoj rušilački naum. Ili, da su došli u “bliski kontakt” sa Fukarama, pa da, ne dao Bog, neko glavom plati neobjašnjivo zlo ponašanje spram “svoje svetinje”!

Moglo je doći i do prekida utakmice, pa recimo da se susret registruje 3:0 za domaćine. Ko bi tada bio kriv, po mišljenju guzonja iz Željine uprave? Naravno, svi drugi, osim njih i njihovih mezimčadi u odorama Manijaka.

Savez će, vjerovatno, Želji odrezati novčanu kaznu za ubačenu pirotehniku i prekid utakmice. Kolika će ta kazna biti, ostaje da vidimo. Hoće li se sarajevskom klubu ići niz dlaku, zbog tate Osima ili koga već ne, ili će kazna biti drakonska, kako bi se slične pojave suzbile za ubuduće, vrijeme će pokazati.

No, ostaje pitanje, hoće li Savez i klupskim upravama na neki način protrljati uši, pa im reći da se fudbal igra zbog kulturne, disciplinovane i publike koja svojim novcima plaća dolazak na sportske priredbe, a ne rušitelja, pijanih i nadrogiranih kojima fudbal predstavlja tek priliku da ispolje najprljavije strasti.

Hoće li se, na kraju, Željina uprava ograditi od incidenta Manijaka ili će zatvoriti oči i opet, u nekoj prilici, pozvati policiju i organizatore utakmice da im se omogući dolazak i miran boravak na stadionu, gdje bi, podrazumijeva se, oni opet malo podivljali i divljali.

Drugi par cipela je to što su organizatori subotnje utakmice propustili priliku da pretresom spriječe unošenje pirotehnike na tribine, o čemu ćemo nekom drugom prilikom.

Što se nas tiče, policiji sugestija da divljake uvijek vraćaju odakle su došli, bez obzira kako se zvali i odakle dolazili, a po mogućnosti i da malo odleže. Zna se gdje i barem dok se ne otrijezne!

[youtube id=”gqVWf7gzD3k” width=”620” height=”360”]